Varga Mihály akár a költségvetést is átírná a menekültválság miatt

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Rövid távon belső átcsoportosításokkal megoldható a migráció miatti belbiztonsági és honvédelmi kiadásnövekedés fedezése, de ha tartós marad a bevándorlóhullám, felvetődhet a költségvetés módosítása – mondta hétfőn a Helyi Híradók szerkesztősége érdeklődésére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.


A hirado.hu-n megjelent interjúban a tárcavezető kifejtette, hogy a magyar–szerb határ megerősítésére közel 30 milliárdot költött a kormány, de ebben nincs benne az egészségügyi, oktatási és rendvédelmi kiadások emelkedése, ezek tovább növelik majd az összeget. Varga Mihály kiemelte: az idei magyar költségvetést alacsony, 2,4 százalékos hiánnyal tervezték, és bár a rendkívüli kormányzati intézkedéseket szolgáló tartalék jelentősen csökkent, az Országvédelmi Alap továbbra is rendelkezésre áll.


„Érdemes azonban előbbre is tekinteni. A kiadások növekedése folyamatos, nem látni a bevándorlóhullám végét. Ha ez tartósan így marad, akkor felvetheti a módosítás szükségességé” – fogalmazott a miniszter. A prioritásokról elmondta: egyszerre kell a biztonságra és a határvédelemre fordított összegeket növelni, közben pedig fenn kell tartani az egészségügy vagy a nyugdíjrendszer stabilitását. A kormány rögzítette, hogy nem lehet a nyugdíjkasszából elvenni, vagyis nincs olyan átcsoportosítás, amely a nyugdíjakat érinthetné – mondta Varga. Hozzátette: bízik abban, hogy Magyarország külső forrásokhoz is hozzájuthat, ugyanakkor az Európai Uniónak megkülönböztetett módon kellene kezelnie a migrációra fordított pénzeket.

A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország számára az Európai Menekültügyi Alap, az Európai Visszatérési Alap, az Európai Integrációs Alap és a Külső Határok Alap biztosít támogatást. 2014–2020 között ezekből a forrásokból 65 millió euró van előirányozva, a migrációs kiadások miatt előállt helyzetet pedig Magyarország már jelezte Brüsszelnek. Varga Mihály szerint a sürgősségi támogatásként a bizottságtól kapott 6,7 millió euró kevés azokhoz az erőfeszítésekhez képest, amelyeket más országokkal szemben Magyarország tesz.