Varga Mihály: a görög válság alig befolyásolja a magyar gazdaságot

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A nemzetgazdasági miniszter szerint mivel Görögország kereskedelmi kapcsolatai Magyarországgal mérsékeltek, és a külkereskedelmi áruforgalomnak mindössze 0,4 százalékát adják, a görög események csekély mértékben, leginkább két területen befolyásolhatják a magyar gazdaságot.


A miniszter azt mondta, hogy a görög bankrendszer hatása a magyar bankszektorra nézve elenyésző, Magyarországon ugyanis nincsenek jelen görög bankok, ellentétben Bulgáriával vagy Szerbiával.
Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy két hatással azért mégis számolni kell: az egyik az árfolyam alakulása (hétfőn délelőtt 315 euróra gyengült a forint árfolyama) , a másik pedig az állampapírok hozamaira gyakorolt hatás.


Kiemelte, az elmúlt hetekben az árfolyamot tekintve a világpiacok már beárazták a görög válság aktuális eseményeit, egy esetleges görög csőd vagy egy eurózónából való kilépés hatását.

Az állampapír piacon azonban előfordulhat, hogy a befektetők most a perifériaországok állampapírjai helyett más területeken keresnek befektetést, így az állampapírok hozamának emelkedésére lehet számítani, de itt sem kell drasztikus, érzékeny hatással számolnia Magyarországnak – fogalmazott.


Londoni elemők: befejeződhet az MNB enyhítési ciklusa

Londoni pénzügyi elemzők szerint lekerülhet a napirendről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamatának további csökkentése, ha a görögországi fejlemények miatt érdemben romlik a piaci kockázati megítélés.


A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a görögországi helyzet közép- és kelet-európai járványveszélyéről összeállított hétfői értékelésükben ugyanakkor tartós piaci nyomás esetére is valószínűtlennek nevezték, hogy az MNB monetáris szigorításba kezdene az idei év vége előtt, tekintettel az infláció várható alakulására, és arra, hogy a forintárfolyam inflációs átszűrődési rátája jelentősen csökkent az utóbbi években.


Az RBS londoni elemzői szerint az MNB intervencióra szánhatja el magát, ha a forint néhány napon belül a 325-330 forint/eurós sávba gyengülne, de ha ugyanez néhány hét alatt menne végbe, a ház szerint a magyar jegybank nem feltétlenül interveniálna.