Varga jól tette, hogy nem fogadott: a Raiffeisen marad

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd / MTI/Koszticsák Szilárd

Nem válik meg magyarországi leánybankjától a Raiffeisen.


A jelenlegi feltételek mellett a Raiffeisen Bank International AG nem válik meg magyarországi leánybankjától – közölte a cég szerdán az MTI-vel. A Raiffeisen Bank International AG közleménye szerint az utóbbi hetekben alaposan megvizsgálta a Raiffeisen Bank Zrt. megvételére kapott ajánlatokat, és a legutóbbi ajánlat után úgy határozott, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem válik meg magyarországi cégétől. Korábban több sajtóorgánum is úgy értesült, hogy a Széchenyi Bank vásárolná meg a Raiffeisent, a Napi.hu szerint egy eurót ajánlottak érte, valamint az adósságállomány átvállalását. A Széchenyi Bank érdeklődését ugyanakkor sem Varga Mihály, sem a Raiffeisen Bank International nem erősítette meg. A Portfolio azt írja, hogy a bejelentés előtt egy órával a Reutersnek egy céghez közeli forrás úgy nyilatkozott: azért nem adja el az RBI a magyarországi leánybankot, mert „a túlságosan nyomott árú tranzakció olyan mértékű veszteséget okozna az osztrák anyabanknak, amelynek elfogadására az nincs felkészülve”.

Részvénykibocsátással fedeznék az osztrák kölcsön fisszafizetését

A Raiffeisen Bank International egyúttal bejelentette azt is, hogy részvénykibocsátással kívánják erősíteni a cég tőkehelyzetét, így lehetőség nyílhat majd arra, hogy visszafizessék az osztrák államtól kapott 2,5 milliárd eurós állami részvételi tőkét. Az ügyletre – amelyre régóta várt a piac – a következő fél évben kerülhet sor, várhatóan a bank jelenleg közel 20%-os közkézhányadának jelentős emelésével.


Varga már korábban tisztán látott

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedd este az M1 Az Este című műsorában elmondta: „Én azért arra még nagy tételben nem fogadnék, hogy ez a tranzakció be is fog következni”. Emlékezetetett: a bank hosszú éveken keresztül nyereséget hozott a tulajdonosainak, és ha most átmenetileg el is gondolkodnak azon, hogy el kellene adni, az sem zárható ki, hogy a végén meggondolják magukat.