Varga elkötelezett híve a piacnak

-

Két év alatt 4,5 milliárd forintot szán a kormány arra, hogy Békásmegyernek új piaca legyen.


A kormány 3,5 milliárd forinttal támogatja a békásmegyeri piac és környéke felújítását, fejlesztését – jelentette be hétfőn Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki a kerület képviselője is egyben. A III. kerületi Heltai Jenő tér gazdasági és kereskedelmi célú megújításához a kormány tavaly egymilliárd forintot biztosított, ezt egészíti ki az újabb, 3,5 milliárdos támogatás.

Varga szerint a gazdaság általános jó teljesítménye teszi lehetővé, hogy efféle beruházásokat támogasson a kormány. Nem csoda, hogy a miniszter erre kanyarította a beszédét, hiszen így megemlíthette, hogy az S&P felminősítette Magyarországot, így azt már csak a Moody's sorolja a bóvli kategóriába.


Ilyen Békásnak is kell


Felhívta a figyelmet Varga arra is, hogy az elmúlt hat év munkahelyteremtő beruházásaival 660 ezer ember jutott álláslehetőséghez, ami „26 éves rekord, 1990 óta nem dolgoztak ennyien” – azt most nem hangsúlyozta Varga, hogy a krónikus munkaerőhiányra próbál a kormány járulékcsökkentéssel reagálni, illetve hogy a pluszmunkaerő tetemes hányada közmunkás, akik, mint azt több kutatás is bebizonyította, csak rendkívül kis százalékban képesek a versenyszférában is boldogulni.

Mindenesetre Békásmegyernek 2019 első felére tízezer négyzetméter alapterületű piaca lesz. A tapasztalatok szerint a fiatalok kevésbé használják a piacot, ezért próbálnak feléjük is nyitni – mondta Bús Balázs, a kerület polgármestere azt magyarázva, miért szükséges a piacon közösségi tereket is kialakítani. Békásmegyer valódi célja persze nem az, hogy nagyobb területen lehessen paradicsomot vásárolni, hanem hogy a negyven éve épült lakótelep megújítására fejlesztéseket hajtson végre, és javítsa a városrészben élők körülményeit. A panelrehabilitációban csak idén több mint kétezer lakás felújítását támogatták. Kár, hogy a környezethatékonyságot célzó fejlesztési forrásokat az új uniós ciklusban magánlakások korszerűsítésére nem, csak középületek fejlesztésére lehet felhasználni.