Varga: csökkenhet a lakásépítés áfája

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A minisztérium már szövegezi a jogszabályt, ami kiterjeszti az online pénztárgépek használatára kötelezett vállalkozók körét.


„Úgy vélem, a későbbiekben a lakásépítések kapcsán is mérlegelheti a kormány a 27 százalékos forgalmi adó csökkentését. A lépés újabb lökést adhatna a beruházásoknak” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Idők című lapnak adott, szerdán megjelent interjúban. A miniszter sem időpontot nem mondott, sem a csökkentés mértékéről nem beszélt, hanem úgy fogalmazott: folyamatosan elemzik, hogy a költségvetés többletbevételei mely területeken adnak módot tehercsökkentésre.

Varga szerint nemzetközi felmérések 20-22 százalékra teszik a magyar feketegazdaság arányát, ami csökkent az elmúlt években. Ennek egyik oka a közúti árufuvarozás elektronikus ellenőrző rendszere, illetve az adóhivatallal állandó kapcsolatban álló online pénztárgépek üzembe állítása. Utóbbiról azt mondta: már készül a jogszabály a rendszer kiterjesztéséről, a jövőben a szervizek, a gépjárműalkatrész-kereskedők, a pénzváltók, a masszőrök is ilyen pénztárgépet kell használjanak, illetve vizsgálják annak lehetőségét is, hogy a diszkókban és fitneszklubokban is online kasszával állítsák ki a nyugtát.

A miniszter szerint emellett megfogalmazódott két másik elképzelés is. Az egyik szerint a cégek számlázási rendszereit kapcsolnák össze az adóhivatal adatbázisaival, a másik pedig – ez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslata – a vállalkozások készleteiről készült nyilvántartásokat csatlakoztatná a hivatal rendszeréhez. „Az elképzelések napirenden vannak, jelenleg a világban sikerrel alkalmazott hasonló módozatokat vizsgáljuk” – mondta Varga Mihály.