Varázsoltak 25 milliárdot a Modern Városok programhoz

Fotó: MTI / Varga György

-

Orbán Viktor megyei jogú városokban tett látogatásain szokta bejelenteni, mennyit költhet az adott város fejlesztésre. Ezt a keretet bővítették úgy, hogy a hiány nem növekedik miatta.


A parlament költségvetési bizottsága a Modern Városok program finanszírozására 25 milliárd forinttal javasolja megemelni az idei költségvetés bevételi és kiadási oldalát is, így a hiány összege változatlan marad – a módosítás szerdán jelent meg a parlament honlapján.

Az idei költségvetés 25 milliárdos bevétele szerintük két forrásból jön össze: az áfabevételek 12 milliárddal, a jövedéki adó 13 milliárd forinttal többel emelkedik, mint azt eddig várták. A hiány így továbbra is 892 404,1 millió forint.

A Modern Városok program egy szerződéssorozat, amelyet 23 megyei jogú várossal kötött meg a kormány. A fejlesztésre költhető keretet általában Orbán Viktor szokta bejelenteni országjáró turnéján. Legutóbb utat, sportcsarnokot és uszodát vitt Kaposvárra, összesen 120 milliárd forintról kötött megállapodást Szita Károly fideszes polgármesterrel.

A bizottsági indoklás szerint „szükséges, hogy az idei évben egy a valós teljesítésekhez rugalmasan igazodó és igazítható előirányzat kerüljön létrehozásra a fejlesztési feladatok, illetve azok előkészületeinek finanszírozására”.