Váratlanul nagy előnnyel vezet a török kormánypárt a választásokon

Fotó: MTI/EPA / Tolga Bozoglu

-

Előzetes eredmények szerint nagy győzelmet arathatott a jelenleg kisebbségben kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a vasárnapi török parlamenti választásokon.


A választási bizottság 42 százalékos feldolgozottság után azt jelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök pártja a szavazatok 53,4 százalékát szerezte meg - közölte az NTV és a CNN Türk hírtelevízió.

A tájékoztatás szerint a balközép ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) 20,7, a jobboldali Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) és a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) pedig 11-11 százalékon áll.

Ez azt jelenti, hogy az előzetes várakozásokhoz képest – melyek csupán 41% körüli eredményt becsültek az AKP-nak – a kormánypárt sokkal jobban teljesít, jelenleg úgy tűnik, hogy koalíció nélkül is alakíthat kormányt.Ha az MHP vagy a HDP végül nem üti meg a 10 százalékos belépési küszöböt, akkor a parlamenti székeit (mintegy 80-at) a bejutottak között osztják szét. Ez azt jelenti, hogy az AKP-nak potenciálisan arra is van esélye, hogy abszolút többséget szerezzen. Ez lehetővé tenné Erdogannak, hogy az alkotmány átszabásával elnöki rendszert vezessen be az országban – még jobban megerősítve az egyre inkább autokratikussá váló hatalmát.


Mit szeretne Európa?

Bármennyire is aggasztóak Erdogan diktatórikus ambíciói, Európának jelenleg az áll az érdekében, hogy egy erős török kormány legyen hatalmon. A menekültválság és az Iszlám Állam terjeszkedésének közepette, fontos, hogy az Európa kapujában álló – nem mellesleg a NATO második legnagyobb haderejével rendelkező – Törökország határozottan léphessen fel adott kérdésekben.


Ugyanakkor az abszolút többség megszerzésével félő, hogy visszafordíthatatlan folyamatok indulnának be, melyek súlyosan kikezdenék az ország demokratikus felépítését. A nyugati vezetők ezért abban reménykednek, hogy Erdogan és pártja magabiztosan nyerjék meg a választásokat, de az abszolút többségtől maradjanak minél távolabb.

Ha többet szeretne megtudni a török parlamenti választásokról és annak tétjéről, a részletes cikkünket elolvasva megteheti.