Váratlanul lemondott a Vatikán főrevizora

Fotó: Manuel Cohen / Manuel Cohen

-

Nehezen valósulnak meg Ferenc pápa gazdasági-pénzügyi reformjai.


A pápai állam pénzügyi hivatalai közötti ellentétek vezettek Libero Milone főrevizor hirtelen távozásához. Ez tovább nehezíti a Ferenc pápa indította gazdasági-pénzügyi reformok megvalósítását. A Corriere della Sera szerint Milone közös megegyezéssel távozott, azaz Ferenc pápa kérésére hagyta ott tisztségét három évvel mandátuma lejárta előtt.

A 68 éves olasz pénzügyi szakértőt a katolikus egyházfő 2015 májusában nevezte ki Vatikánváros általános revizorának. Feladata a Vatikán teljes mérlegügyi helyzetének átvizsgálása volt a pápai állam összes hivatalának és intézményének számláival. Kinevezése öt évre szólt.

Az Il Fatto Quotidiano szerint lemondása előtt Milonét a vatikáni csendőrség hallgatta meg. Ez belső vatikáni vizsgálatra utal, amelynek azonban nem ismert a tartalma.

Milone a vatikáni Pénzügyi Titkárságot (Spe) vezető George Pell bíboros emberének számított. Meglepetésszerű távozása azt mutatja, hogy Ferenc pápa minden reformtörekvése ellenére a Vatikán pénzügyi működésének átláthatóvá tétele még nem valósult meg. Továbbra is éles az ellentét a Pell bíboros vezette hivatalok és a Domenico Calcagno bíboros vezette Apsa között. Ez utóbbi a Szentszék vagyonát kezeli, többek között a pápai állam tulajdonában levő ingatlanokat is.

Milonéról utoljára 2015 októberében írt az olasz sajtó, amikor feltörték a vatikáni irodájában levő számítógépet, és több bizalmas dokumentumot és számlát loptak el.

A papírok később Gianluigi Nuzzi és Emiliano Fittipaldi a Vatikán pénzügyeiről írt könyveiben jelentek meg. A Vatileaks 2 néven ismert kiszivárogtatás miatt a vatikáni bíróság tavaly nyáron másfél év börtönre ítélte Lucio Ángel Vallejo Balda spanyol prelátust, a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának (Cosea) titkárát, aki tavaly decemberben pápai kegyelemben részesült.