Váratlanul lemondott a brüsszeli brit nagykövet

Fotó: AFP / ANTHONY WALLACE

-

Feszült volt a viszonya a kormány tagjaival. A konzervatívok bírálták, mert úgy vélte, évekig elhúzódhatnak a brit kilépésről szóló tárgyalások.


Váratlanul, csaknem egy évvel megbízatásának lejárta előtt lemondott Nagy-Britannia EU-nagykövete. Sir Ivan Rogerst még az előző miniszterelnök, David Cameron nevezte ki a brüsszeli EU-képviselet élére 2013-ban, és a brit diplomáciában honos gyakorlat alapján 4 évig, vagyis az idei év végéig maradt volna posztján.

A londoni külügyben megerősítették a hírt, és egyelőre nem közölték lemondásának okát. Theresa May kormányfő a tervek szerint március végéig indítja el a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával. Ez a cikkely szabályozza a kilépés feltételeiről szóló tárgyalássorozatot, és Rogersre általános várakozások szerint kulcsszerep hárult volna a tárgyalási folyamat kezdeti szakaszában.

Az utóbbi hónapokban feszültté vált a viszony a nagykövet és May stábjának tagjai között – írja a Financial Times. A lap szerint ennek az lehetett az előzménye, hogy kiszivárgott az információ: Sir Ivan Rogers „zárt körű beszélgetéseken” figyelmeztette a kormánytagokat: rendkívüli elhúzódhatnak az EU-val folytatott kereskedelem feltételeiről szóló tárgyalások. Rogers nem tartotta kizártnak, hogy a tárgyalássorozat és a megállapodás ratifikálása az egyes tagországok törvényhozásaiban akár a 2020-as évek közepéig is eltarthat, jóllehet a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye kétévnyi időtávlatot határoz meg a kilépési feltételek kidolgozására. A kiszivárogtatás után az EU-szkeptikus konzervatív lapok bírálták a diplomatát.

Sir Ivan Rogers a brit EU-politika tapasztalt veteránjai közé tartozik. Már az 1990-es években részt vett az unió kereskedelempolitikai irányelveinek kidolgozásában, majd Tony Blair egykori munkáspárti miniszterelnök személyi tanácsadója és titkára volt.

Fél éven belül a második magas rangú brit EU-képviselő távozik idő előtt posztjáról. Lord Jonathan Hill, a pénzügyi szolgáltatások szabályozásáért, a pénzügyi stabilitásért és a tőkepiaci unió megteremtéséért felelős biztos posztját töltötte be az Európai Bizottságban, de lemondott tisztségéről, miután a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazáson a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt. Lord Hill tavalyi közleményében nem titkolta, hogy „rendkívüli csalódással” fogadta a referendum eredményét, és közölte: nem tartaná helyénvalónak, ha megtartaná EU-biztosi tisztségét, „mintha mi sem történt volna”.