Váratlanul hazahívták és kirúgták a hágai magyar nagykövetet

Fotó: MTI/EPA/ANP / Robin van Lonkhuijsen

-

A VS.hu információi szerint már nem Szijjártó Orsolya képviseli Magyarországot Hágában.


Hazarendelték és már el is bocsátották a Külügyminisztérium állományából Szijjártó Orsolyát, Magyarország hágai nagykövetét – értesült diplomáciai forrásból a VS.hu. Úgy tudjuk, a váratlan lépés oka az volt, hogy Szijjártó Orsolyának nagyon megromlott a viszonya a nagykövetség többi dolgozójával. „Ne szépítsük, olyan légkör alakult ki, hogy többen inkább haza akartak jönni, mások nem akartak Hágába menni, amíg ő ott a vezető” – mondta a VS.hu-nak egy az ügyre rálátó informátor.


Az ügyben megkerestük a minisztériumot is, de nem reagáltak. Szijjártó Orsolya annyit nyilatkozott: "a cikkükben említett feszült légkör véleményem szerint több körülményre volt visszavezethető, ezek között említhető, hogy az üzleti szférából hozott szakmai elvárásaim sajnos sokszor nem találkoztak bizonyos munkatársak elképzeléseivel".

Szijjártó Orsolyát 2014-ben nevezték ki. A minisztériumon elérhető szakmai életrajza szerint „hivatását tekintve közgazdász, tanulmányait Budapesten, Mannheimben, Innsbruckban, Maastrichtban és a Madridi Diplomataképzőben végezte. Közéleti karrierjét a Magyar Országgyűlés Külügyi Hivatalában, majd a Gazdasági Minisztérium Turisztikai Helyettes Államtitkárságán kezdte. 2001 óta a tanácsadói piacon tevékenykedett: Magyarországon, mint nemzetközi kapcsolatok igazgatója, majd egy tanácsadó cég ügyvezető igazgatójaként dolgozott.” Szijjártó Péterrel csak névrokonok.