Egyes taxisok és szállodák hasznot húznak a menekültekből

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-


Az RTL Klub híradója rejtett kamerával ment be egy dél-pesti szállodába, ahol állítólag mostanában kizárólag menekülteket szállásolnak el, és egy menekülteket elszállásoló dél-budai szállodát is felkerestek. A dolgozók mindkét helyen azt állították, hogy csak papírokkal rendelkező vendégeket fogadnak.


Tudósításuk szerint a pesti szállodában hetek óta telt ház van, a budai hotel szellősebb. Utóbbi közelében beszéltek egy menekült fiúval, aki elmesélte, hogy napközben a közeli parkban tartózkodnak, de éjszakára bemennek aludni a szálloda különálló, hátsó épületébe. Pár napnál többet nem tartózkodnak Magyarországon; továbbutaznak Nyugat-Európába.

A szállodákba gyakran taxik szállítják a menekülteket; egy taxis úgy nyilatkozott, hogy fellendült a biznisz miattuk. A rendőrség szerint a taxisoknak ellenőrizniük kell utasaik iratait, és legális papírokkal nem rendelkezőket nem szállíthatnak.

Mint azt korábbi cikkünkben kifejtettük, nem teljesen tisztázott, hogy akár egy pusztán segíteni próbáló magánszemély, akár egy taxis mit tehet meg legálisan, és mit nem, amikor menekülteket szállít. Mindenesetre az biztos, hogy természetesen a menekülteket félrevezetni vagy a normális fuvardíj többszörösét elkérni tőlük csalásnak minősül, és büntetendő.