„Vannak-e még Kovács Bélák a Jobbikban?”

Fotó: Facebook / Kovács Béla / Facebook / Kovács Béla

-

A Fidesz Vona Gábort is meghallgatná hétfőn, a Nemzetbiztonsági bizottságban. A Jobbik elnöke tagadja, hogy Kovács kém lenne. Gulyás József Együtt-PM-es képviselő szerint nincs jó magyarázat arra, hogy az ügyészség miért most lépett. És arra sem, honnan lett több száz milliós háza.


Az európai intézmények elleni kémkedés büntetéséről szóló paragrafus 2013 őszén került a Büntető törvénykönyvbe, idén év elejétől hatályos – hívta fel a figyelmet Gulyás József korábbi SZDSZ-es, jelenleg Együtt-PM-es politikus.

Ebből szerinte több következtetést le lehet vonni, az egyik, hogy amikor a jogalkotó megfogalmazta a szabályt, számolt azzal, lehetnek olyanok, akik az unió ellen kémkednek. Gulyás úgy emlékszik, a Jobbik a szabály ellen érvelt. Gulyás szerint az ügyészség törvényt sértett, ha tőle szivárgott ki az információ, hogy Kovács ellen eljárás folyik. Arra nincs jó magyarázat, hogy az ügyészség miért most lépett, az EP hónapokig nem ülésezik, mentelmi bizottsága nem tudja tárgyalni az ügyet.

Gulyás József úgy véli, az Európai Parlament nem elég felkészült az ilyen helyzetekre – a képviselőket nem világítják át, nincs nemzetbiztonsági szűrés. Az energiapolitika területén – ahol Kovács „közlekedik” – számtalan olyan információ van, amelyhez a képviselők mindenféle kontroll nélkül hozzáférhetnek.

Gulyás szerint egyébként ha a magyar parlamentet átvilágítanák, lenne még találat. A VS kérdésére annyit mondott, ha megnézzük, hogy a jobbikos képviselők az előző ciklusban milyen tisztségeket viseltek, milyen nyilatkozatokat tettek különböző ügyekben, kibuknak kockázati tényezők. Megvárják, hogy a hétfői nemzetbiztonsági ülésen mi hangzik el, utána újabb lépéseket tehetnek. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy feljelentést tesznek – mondta Gulyás –, de részletekről a bizottsági ülés előtt nem akart beszélni.

 


Vona: Kovács nem kém

A Jobbik elnöke szerint Kovács nem kém, és nem is áll kapcsolatban a titkosszolgálatokkal. Vona szerint ez aljas rágalom, amivel a Jobbikot akarják megállítani.

A Fidesz azt kezdeményezi, hogy Vona Gábort is hallgassa meg hétfőn a Nemzetbiztonsági Bizottság.

A Fidesz szóvivője, Zsigó Róbert szerint Vona Gábornak választ kell adnia arra,

„vannak-e még Kovács Bélák”

a Jobbikban, mekkora a befolyásuk és milyen mélyre hatoltak be a pártba. A Fidesz azt is tudni akarja, a Jobbik mennyi anyagi támogatást kapott Kovács Bélán keresztül, és tudják-e, hogy honnan származik.

A kormánypárt azért hallgatná meg Vonát, mert az EP-képviselő az ő ajánlásával került a politikába.

A Jobbik szóvivője szerint a Fidesz leleplezte magát azzal, hogy Vonát is meg akarja hallgatni. Mirkóczki Ádám szerint bebizonyosodott, hogy
„szimpla, aljas politikai támadás”
zajlik a Jobbik ellen.


Gulyás: szigorítani kell az EP-képviselők átláthatósági nyilatkozatát

Gulyás József egyébként bemutatta Kovács Béla átláthatósági és összeférhetetlenségi nyilatkozatát, amelyben csak annyi van, hogy egy meg nem nevezett cégben ügyvezető, de onnan jövedelmet nem vallott be. Ez pedig Kovács vagyongyarapodását nézve furcsa. A politikus évekkel ezelőtt állítólag panelban élt, majd 2011-ben egy több száz milliós házat vett Pilisszentkereszten. Gulyás szerint Kovács nyilatkozata nem megfelelő, ezért az új összetételű Európai Parlamentnek azt javasolják, az ilyen dokumentumok kitöltésének legyenek szankciói, a vagyoni helyzetet átláthatóbbá kell tenni.


Az Alkotmányügyi bizottság csempészte be az EU-s kémkedés büntetését

A Gulyás által hivatkozott Btk.-módosítás nem a kormány eredeti változtatási szándékában szerepelt, azt utólag nyújtotta be hozzá az alkotmányügyi bizottság. A módosítás szerint büntethető, aki egy az unión kívüli államnak kémkedik (hírszerzési tevékenységet folytat) az Európai Parlament, az Európai Bizottság vagy az unió Tanácsa ellen. A módosítás indoklásából nem derült ki, miért pont 2013-ban jutott eszükbe ez a módosítás. Felhívtuk az előző ciklusbeli bizottság egyik kormánypárti tagját, de ő nem tudott erről a módosítóról beszélni. Az akkori elnökhöz, Cser-Palkovics Andráshoz irányított minket, őt viszont eddig nem tudtuk elérni. Ez egyébként a módosítónak csak egy eleme volt. A teljes csomagra a szavazás adatai szerint egyébként az MSZP-s és független (zömmel DK-s) képviselők szavaztak nemmel, a jobbikosok tartózkodtak.