Vannak, akik már tudják a Trónok harca végét

-

HÁTTÉR

Barack Obama korábban láthatja a részeket, mint mindenki más, a Tyriont alakító Dinklage pedig nem igazán jött ki a Gyűrűk Ura törp figuráival. A sorozat negyedik évada hamarosan érkezik az HBO-ra, a világ nagy részének közben fogalma sincs, hova fut ki a történet. Mert még nem jelent meg új kötet. Még mindig nem.


A Vanity Fair dumált a Game of Thrones-könyvek írójával, George R. R. Martinnal és a zseniális Tyrion Lannistert játszó Peter Dinklage-al. Kiderült néhány nyomasztó dolog. Például az a pletyka igaznak bizonyul, hogy az USA elnöke megkapja a még nem publikus kópiákat. „Ha te vagy a világ legtöbb hatalommal bíró embere, igen, hamarabb láthatsz részeket” - írták meg a Vanitynek emailben a show producerei, David Benioff és D. B. Weiss.A sárkányos és véres Trónok harca sorozat eddig három évadot élt meg a fizetős HBO-n, ahol nem feltétlenül kell törődni olyan dolgokkal, amikkel egy országos nagy csatornának kellene. Például lazán bemutathatnak szoftpornóba hajló, vagy véres lószív elfogyasztását bemutató jeleneteket. A sorozat alapjául szolgáló fantasy műfaját megújító könyvsorozat első része 1996-ban jelent meg, 2011 óta állunk a hatodik könyv előtt. Ez hosszú idő. Martin - aki mostanában inkább a forgatáson üti el az idejét, ahelyett, hogy írna - azt mondja, a sorozat befogja érni a könyveket. „Ez elég aggasztó” - mondja. Talán érzi a nyomást.

„Tavaly elmentünk Santa Fébe, hogy leüljünk beszélni Martinnal. Tudnunk kell, hol érjük be pontosan a sztorit, merre tartanak az események. Ha tudod a befejezést, meg is alapozhatsz neki… szóval megbeszéltük mi fog történni a karakterekkel - mondta Benioff. A Trónok harcát ismerve semmi jó. „Elmondhatom nekik laza vonalkban, hogy mit szeretnék írni” - mondta Martin. „A részletek viszont nincsenek még meg. Remélem nem hagyom, hogy beérjenek.” Benioff és Weiss azt mondják, a show-nak van kifutási ideje, amit szeretnének 7-8 évad alatt felgöngyölíteni. Weiss szerint „ha többet facsarunk ki belőle, mint amennyit elbír, az a végén megölné az egészet.”


A gyerekszínészek jelenléte mindenesetre nem segít. Nemrég derült ki, hogy éppen emiatt a probléma miatt forgatták le már például az Így jártam anyátokkal végét jóval a befejezése előtt. A sorozatban folyamatosan jelenlévő fiatal színészek persze megváltoznak. „Ez komoly gond” - jegyezte meg Martin. „Maisie (az Arya Starkot alakító Maisie Williams - a szerk.) egyidős volt Aryával, amikor a show kezdődött, de most fiatal nő, a karakter pedig még mindig csak 11 éves. A könyvben nagyon lassan telik az idő, az életben pedig nagyon gyorsan.”

A Vanity a törpe Tyrion Lannistert alakító Peter Dinklage-el is beszélgetett a szerepéről. „Ilyesmivel még nem találkoztam, főleg nem a fantasy műfajban. Én nem is nevezném ezt a showt annak, pedig vannak sárkányaink… A feje tetejére állítja a törpe sztereotípiát”. A Gyűrűk Urával összehasonlítva színész azt mondta, szerette gyerekként a könyveket és Peter Jackson filmjeit is, de a törpés dolgokkal nem jött ki. „Az totálisan fantasy. Szerepeltem a Narnia Króniákáiban is, hosszú szakállal, meg minden. Szerettem volna kipróbálni azt is és közben megtartani a véleményemet magamnak. De ez a karakter, Tyrion, ő tényleg emberi lény. Megdöbbentő!”