Figyelem! Felnőtteknek szóló tartalom.

Elmúltam 18 éves, Belépek. Még nem vagyok 18 éves.

Vándorszakács 25.: Piros hetes busszal Bamakóba

Fotó: VS.hu

Drogok, alkohol, vándorlás nőről nőre és kontinensről kontinensre. Életreceptek csak olvasásra, ételreceptek kipróbálásra a vándorszakácstól. 25. rész: Az első Bamako-rali.


Aztán megismerkedtem Aisával. Erről már írtam: éltünk viharosan, voltam elvonón, aztán megvolt az első Kaukázus-ralim, majd – hónapok óta tisztán – elindultam a Bamako-ralira. Egy hetes busszal. Vissza Afrikába, amit még a nyolcvanas években hagytam ott.

Vándorszakács10

Az első három nap Spanyolországig dögunalom volt, de legalább belaktuk a buszt, amit egészen komfortossá alakítottunk. A csukló mögötti részben volt a háló, négy emeletes ággyal és zuhanyzóval. Ezt később budinak használtuk. A csuklóban megmaradtak az oszlopok, ha esetleg összeszednénk valami hastáncos nőt erre a forgószínpadra. Megvilágítására egy diszkógömb lógott a mennyezetről. A konyha részen volt egy kétlapos gáztűzhely, hűtőszekrény, fagyasztó és egy Budweiser sörcsap négy ötvenliteres hordóval. A nappali következett egy kanapéval, szemben vele egy plazmatévé. Ez össze volt kötve egy DVD-lejátszóval és az erősítővel, hogy videodiszkót tudjunk csinálni.

Vándorszakács25

Balázs az európai szakaszt nem részegen, hanem folyamatos alkoholmérgezésben utazta végig, ami a második nap már kezdett kínossá válni. Ceutában tért magához, éppen jókor a komp előtt, mert még egy nagy bevásárlásra volt szükségünk az afrikai szakaszra. Itt történt az a baleset, hogy az egyik áruházban rábukkantam a leárazott alkoholmentes San Miguel sörre. Szóltam az árufeltöltőnek, hozzon ebből három tálcával a kasszához. Eltévesztette a csávó, és az extra erősből pakolt fel. Ez csak Marokkóban derült ki, amikor csapra vertük a Budweisert. Hogy én is tudjak koccintani a többiekkel, megbontottam egyet. Így maradt abba a kilenc hónapos absztinenciám. Az első korty után meglepődtem a rendes sörízén. A negyedik után már gyanúsan méregettek, aztán elolvastam a sörösdobozon a feliratot. Nyolc és feles alkoholtartalmú volt a San Miguel: azonnal be is rúgtam. Le is tiltottak róla rögtön, de már nem volt megállásom.  Éjjel, amikor mindenki aludt, titokban csapoltam magamnak a Budweiserből, a pálinkára is rájártam. Arra kényesen vigyáztam, ne igyam le magam.

Újból alkesz leszek

Először Nyugat-Szaharában rúgtam be, amikor diszkót csináltunk a Tatuinon. Mindenki csontrészeg volt, rám lett bízva a csaposság és lemezlovasság. Fel sem tűnt a sok részegnek, hogy ugyanazt a tíz számot játszottam egész éjjel. Mikor mindenki elaludt, a busz lépcsőjén teljesen átadtam magam az alkoholnak. Szinte elélveztem a gyönyörtől. Eszembe jutott Aisa, mennyire gyűlölne, ha ezt látná, de nem érdekelt, nem tudtam abbahagyni, amíg be nem ájultam.

Vándorszakács8

Bamakóban az volt az első dolgom, hogy vettem egy telefonkártyát, és azonnal felhívtam Aisát. Be akartam vallani neki, hogy megtört a jég, tudja meg tőlem, hogy ittam, ne másoktól. Furcsa volt a hangja a telefonban, kérdeztem is tőle, beteg-e, vagy mi a gondja. Semmit nem mondott, csak azt, hogy hiányzom neki, de nem hangzott őszintének. Valamit kihallottam a hangjából, ami elbizonytalanított. Minden éjjel vele álmodtam, és rosszakat. Elméleteket gyártottam, kivel jöhetett össze. Egon ült bele az agyamba.

A díjkiosztón Sebi elvette tőlem a telefonom, nem engedte hívogatni Aisát. Megkaptuk a legjobb bozótjárat díjat, amit rendesen meg kellett ünnepelni, de még mielőtt rávethettem volna magam igazából a whiskey-re, Sebi megfogta a karom, és kihúzott a bárból az utcára. „Ne kúrd el teljesen azt, amit kilenc hónapig csináltál, egy nő miatt” – mondta. A szálloda melletti sarkon kikönyörögtem tőle, hogy ugorjunk be még egy pár sörre valahová.

Kora estére voltunk Segouban. A Cafe du Nigerben gyors sörök mellett beszereztük az összes információt: szállás nincs, a fesztiválra, amire menni akartunk, az összes jegy eladva. Nagyon úgy nézett ki a dolog, hogy lukra futottunk, egészen addig, amíg Cinthia kezébe nem vette a sorsunkat. Cinthia volt az egyetlen ember Segouban, aki beszélt angolul, és látszott rajta, nagyon otthon van a helyen. Perceken belül lett szállásunk az Auberge du Nigerben.

Vándorszakács8

Ezt a helyet a fesztiválra özönlött kurvák töltötték meg teljesen, inkább hasonlított egy orosz lakótelepi panelre, mint szállodára. Kabinunkban, mert szobának egyáltalán nem lehetett nevezni, a bútorzatot egyetlen szivacs képviselte, ami ki is töltötte a helyiséget. A plafonról belógott egy ventilátor, de csak dísznek, mert a kapcsolóját nem találtuk meg. A világítás Sebi elemlámpája volt.

Próbáltunk jegyet szerezni az esti bulira, amin Saif Keita lépett fel. Olyan összeget kértek érte, mintha a Rolling Stones turnényitó koncertje lenne Chichagóban, a Muddy Watters klubban. Fesztivál helyett a Bar du Nigerben ittunk pár sört, benéztünk a szomszédba, a Night Club du Nigerbe, a Pizza du Nigerben vacsoráztunk. Végállomásnak a Cafe du Niger teraszát választottuk. Cinthia is ránk akadt, és nem felejtette elhozni magával a nyolc legjobb barátnőjét sem. Éreztük, innen nem lesz könnyű a menekülés. Kivédhetetlen volt, hogy a lányokat ne hívjuk meg egy-egy italra. Kértem, adja tovább a csajoknak a rossz hírt, hogy mi nem azok a gazdag turisták vagyunk, akiknek látszunk, és nincs több ital. A meggyőzésük nem ment könnyen, de hiába rázták nekünk a seggüket, nem fizettem több italt. Egy hosszú órán belül lekopott az összes, csak Cinthia maradt.

Vándorszakács25

Djenne-ben igazi turistákká alakultunk, idegenvezetőt fogadtunk. Ez az egyik, vagy inkább a legérdekesebb város Nyugat-Afrikában. Itt van a világhírű és legnagyobb agyag mosque. Sokat láttam már képeken, azokon is érződtek az irdatlan méretei, de amikor ott álltam mellette, kerti törpének éreztem magam. Azt szerettem volna, ha Aisa itt áll mellettem, és akkor nem őrülnék bele teljesen a féltékenységbe. Kényszeresen elkezdtem neki csecsebecséket vásárolni, bizsuktól a kendőkig, szandáloktól a ruhákig. Moptiban meg is telt a hátizsákom ezekkel a kacatokkal.

Bár éreztem, hogy valami nagyon nincsen rendben otthon, a telefonban mindent tagadott. Az Appalosa nevű félkupleráj kocsmából vittek ki a reptérre. Megígértem Gézának, hogy hamarosan visszajövök, persze eszem ágában nem volt.  Kizárólag az érdekelt, mi vár rám otthon, mi van Aisával.

Senki nem jött elém a reptérre Pesten, ezt is rossz előjelnek vettem. Meglepetésemre Aisa otthon volt, az ágyban dohányzott. Kérdeztem, mit csinál, és hogy észnél van-e, mert még sosem láttam cigizni. Mikor megszólalt, tudtam, hogy részeg. Elkezdett összefüggéstelenül beszélni. Nehéz volt ráterelnem arra a témára, amire igazán kíváncsi voltam. Tagadta, hogy bármi történt volna közte és Egon között, azt is elmondta, hogy amíg Afrikában voltam, itt lakott vele két hetet, egy ágyban aludtak, de semmi. Megpróbálta elmondani, mi is történik most vele, mit érez. Kaptam tőle négy napot, hogy kiköltözzek a lakásából, ő pedig, amint szabadságot kap a Tulipánban, lemegy K-ba Egonhoz.

A sorozat eddigi részei