Figyelem! Felnőtteknek szóló tartalom.

Elmúltam 18 éves, Belépek. Még nem vagyok 18 éves.

Vándorszakács 20.: Mr. Guy a drogüzletben nem ismer simlit

Fotó: Vándorszakács

Drogok, alkohol, vándorlás nőről nőre és kontinensről kontinensre. Életreceptek csak olvasásra, ételreceptek kipróbálásra a vándorszakácstól. Huszadik rész: frusztrált receptek.


Nem éppen kirobbanó örömmel fogadott. Vasárnap hajnalban elhúzott, és elő sem került. Még aznap este megint sikerült belerohannom egy újabb balesetbe. Nyolc óra gipszkartonozás után, mint egy hulla ébredtem másnap a skót lány ágyában. A széthajigált tasakokból sejtettem, mi történhetett az éjjel. Inkább az ágyban maradtam vele, és nem mentem munkába. Délután jelentkeztem le a felmondásommal. Előbb értem haza Sarahnál, és elkezdtem összepakolni nyomorúságom kellékeit egy hátizsákba.

Elaludtam a kanapén, arra ébredtem, hogy Sarah beszél hozzám. “Ha arra vártál, hogy marasztaljalak, akkor tévedtél. Ha akarsz, maradhatsz a lenti szobában, aztán reggelre döntsd el végre, mit akarsz, kivel baszol, én meg elutazom egy hétre Olaszországba, addig találd ki.” Ültem mint egy fasz a konyhában, és megpróbáltam kitalálni valamit, de mint ilyen esetekben mindig, semmi nem jutott az eszembe azon kívül, hogy gyorsan leiszom magam. Ez ment mindig hibátlanul és precízen.

Hirtelen ötlettel elindultam Ruigoordba. Mr. Guy a születésnapját ünnepelte, mégis ő várt engem ajándékkal. A Hollandiában fellelhető drogok bő skálájából gondoltam valami kuriózumra, de nem: egy borítékot nyomott a kezembe, tele pénzzel. Gondoltam, túllőtte magát, vagy valami vadonatúj becsületdrogot szedett be, és most kifizeti a bérleti díjat.

Vándorszakács 19

Elmesélte, hogy learatta a csűrben a veteményest, és az egész cuccot eladta, még a lámpákat is, és nagyon jó pénzért. A csűr az valamilyen szinten hozzám tartozott, de nem én foglalkoztam a lámpás termesztéssel, hanem egy angol haverom. Ez a barom meg learatta és mindent eladott. Hatezer euró volt a tasakban, amit nekem tartott meg. Furcsálltam, hogy nekem adta, de azzal magyarázta ki magát, hogy drogüzletben ő nem ismer simlit. Nem magyarázkodtam tovább, majd agyonütik őt, gondoltam, aminek már ezerszer meg kellett volna történnie. Lépni is akartam, mielőtt rájön, hogy ezt nem is nekem kellett volna adni, de nem engedett. “Neked ma minden ital ingyen van, meg amit csak akarsz.” - mondta. Próbáltam magyarázni neki, hogy ez még mindig az én helyem, de nem érdekelte, szerinte ő átvette véglegesen. Végül is, gondolta, hónapok óta ki sem néztem, és nem is érdekelt igazán. A rendőrség többször felszólított, hogy takarodjak onnét, de hát ezt leszartam. Reggel, amikor magamhoz tértem, még az egész falu aludt. Busszal bementem Amszterdamba, és lefoglaltam két jegyet Budapestre.

Receptek apának

Másnapra nagyon készültem, mert úgy volt, az apám érkezik meglátogatni egy napra, mert a leleteim ismeretében nem értették, hogy még mindig életben vagyok. Sajnos nem mert elindulni, mert beszart az utazástól, az operált szívével nem merte bevállalni. Rettegtem a találkozástól, de hogy nem jött, annyira rosszul esett, hogy megint takony részegre ittam le magam. Ő nem az édesapám, de vele nőttem fel, minden hozzá kötődik a gyerekkoromból: a gombfocizás, könyvek, zene, de azt hiszem ezeket már leírtam. Nem baj, így jobban látszik, hogy fontos nekem. A másik a nagyapám volt. Tizennégy éves koromra végigcsavarogtam vele egész Európát, de év közben is minden második héten vele voltam. A nagyapám meghalt ezerkilencszáznyolcvanban. én akkor voltam tizennyolc éves. Az első haláleset volt az életemben, azt éreztem, hogy a vele eltöltött pillanatok megismételhetetlenek lesznek. Bár amit ő csinált velem, megtehettem volna a fiaimmal, de nekem erre sosem maradt időm. Talán majd később!

Vándorszakács 6Vándorszakács 6

Ilyesmit éreztem megint, hogy a fater lemaradt. El akartam vinni a Chagall-kiállításra, a zsidó múzeumba, a Van Gogh galériába. Be szerettem volna mutatni neki Saraht. Egy kicsit körbejárni vele a várost, a kocsmákat, levinni a piros lámpás negyedbe. Azért a valóságtól távol tartottam volna, de a hajómat mindenképp meg akartam mutatni, gondosan elkerülve a Quellét. Volna, volna. De nem lett belőle semmi. Főzni is akartam neki: sütőtök krémlevest, aztán párolt lazacot sült zöldséggel. Leírom. Fél kiló sütőtök, két fej hagyma, egy liter csirkealaplé, három zellerszár, négy evőkanál paradicsompüré, két deci tejszín, kétdarab madárszem chili, két szál kakukkfű, friss koriander, fél citrom leve, egy deci olívaolaj, só, fehér bors. A sütőben süsd meg a tököt. Az olajban pirítsd meg az összevágott hagymát, zellerszárat. Tedd hozzá az összedarabolt sült tököt, a paradicsompürét, főzd egy percig, öntsd fel az alaplével, tedd hozzá a fűszereket is. Kivéve a koriandert , mert azzal csak megszórod a kész levest. Főzd fél óráig, tedd hozzá a tejszínt, forrald be, aztán egy turmixgéppel keverd pépesre, sózd, borsozd. A citromléből annyit tegyél bele, ahogy szereted, ez áll a chilire is. Ha rádobsz tálaláskor egy citromkarikát, jól mutat majd a korianderrel. Én csípősen szeretem.

Vándorszakács20

Aztán. Vegyél négy szelet lazacot, úgy tizenöt-tizennyolc dekásokat. Csináld meg a páclevet: egy deci grapefruitlé, másfél evőkanál mustár, másfél evőkanál méz, cajun bors. Keverd össze, aztán a lazacszeleteket forgasd át benne. Negyven-ötven percre tedd vissza a hűtőbe. Kell még háromnegyed kiló kínai kel - a szárát szedd ki. Két darab kaliforniai paprika, a színek miatt egy sárga, egy piros. Egy deci olívaolaj. A kelt forrásban lévő vízben főzd öt percig. A vizet öntsd le róla, de csavard is ki. Ha van grillsütőd, akkor abban süsd a lazacot, melegítsd elő. Rakd fóliával letakart grillrácsra a bőrös felével lefelé. Grillezd öt percig, aztán újra locsold meg a páclével, és még maximum öt percig süsd. Egy serpenyőben felmelegíted az olajat, pirítsd meg a felcsíkozott paprikadarabokat. Tedd hozzá a kelt, sózd, borsozd. Tehetsz hozzá a végén még egy kis citromlevet, és a sütés utolsó pillanatában nagyon kevés szójaszószt is.

Mikor hazamentem, az egészet kibasztam a kukába, neki sem álltam, hogy megcsináljam.

A sorozat eddigi részei