Figyelem! Felnőtteknek szóló tartalom.

Elmúltam 18 éves, Belépek. Még nem vagyok 18 éves.

Vándorszakács 18.: Amszterdam cruising

Fotó: VS.hu

Drogok, alkohol, vándorlás nőről nőre és kontinensről kontinensre. Életreceptek csak olvasásra, ételreceptek kipróbálásra a vándorszakácstól. Tizennyolcadik rész: amszterdami ételek.


Annyira nyomorult itt Gambiában az életem, hogy inkább megint Amszterdamról írok, arról, amikor még azt hittem, Sarah-val fogom leélni az életem.

Aki épp Olaszországban gyógyította a szívét a régi pasijával, annyira berágott rám a fesztivál-tombolásaim miatt, amikor az jutott eszembe, hogy ilyenkor így ősszel otthon mindig szüretekre jártunk, ezért kiránduljunk néhányan egyet a természetbe. Átmentünk természetbarátba, most kivételesen nem hajóval, hanem busszal vágtunk neki. Az egyik lány tudott egy erdőt, ami nem kis dolog Hollandiában. A terv laza sétálgatás volt, grillezés, sörözés a tábortűz mellett. Sátrakat is vittünk, a buszban is lehetett volna aludni néhány embernek, ha nagyon megeredt volna az eső. Mindent vittünk: grillre pácolt báránygerincet, csirkecomb hegyeket, grill kolbászt, tarját.

Vándorszakács18

Köretnek rakott zöldséget csináltam, kurvára szeretem a grill kaják mellé. 2db nagyobb padlizsán, 6db cukkini,12 db paradicsom, 5 hagyma, 5 nagyobb répa, fél liter tejszín, 20 dkg parmezán, friss oregáno, só, bors. Felszeleteled a padlizsánt, a cukkinit olyan vékonyra, amilyenre csak tudod, és a grill rostján elősütöd. A felkarikázott répát csak forrázd le. Egy sütőedényt kenj ki vajjal, ne margarinnal! Azzal mindent ételt elbasznak borzalmasan, én utálom. Rakd bele rétegesen a zöldségeket, a közöket szórd meg a parmezánnal és a fűszerekkel. A végén ráöntöd a tejszínt, alufóliával betakarod, tizenöt percig sütöd a sütőben. Ha grillen csinálod, kezdd a fóliás oldalával, mert könnyebben tudod megfordítani. Hat-hét perc után fordítsd meg. ha a sütőben csinálod, csak takard ki, és szórd meg a tetejét sajttal, de ne trappistával, mert azzal ugyanúgy tönkretennéd, mint a margarinnal. Nekem az nem is sajt. Amikor kész lettél a sütéssel, kicsit pihentesd, akkor szépen tudod majd szeletelni.

Vándorszakács18

Reggelre összedobtam. Tizenegyre mindenki meg is érkezett a buszhoz, halál másnaposan. Nagy nehezen rátaláltunk az erdőre, és a szélében tábort ütöttünk. Már a buszban is elkezdődött a komoly gyógyászat, ki sörökkel, ki egyéb anyagokkal próbálta összeszedni magát. Azt mondanom sem kell, hogy a táborhelyünkről egy métert nem mozdultunk. Az ebéd is elmaradt, mert kegyetlenül begombáztunk előételnek. Súlyos tévedés volt a hely kiválasztása is, mert tele volt a környék kiránduló családokkal. Az arra járók azt hihették, hogy valami odatelepített látványosság vagyunk, diliház, vagy sérült mutatványosok napközije, mert spontán ilyen állatkertet még az életükben nem láttak. A trip olyan volt, hogy a tisztás szélén álló fák megnyúltak, kupolát alkottak a fejem felett, ami még nem is zavart, gyönyörködtem bene, de amikor a színeiket kezdték változtatni pirosra, sárgára, kékre, és még táncra is perdültek, az már sok lett. Mindenképpen ki akartam szállni ebből az utazásból, próbáltam a valóságot magam elé kényszeríteni, de csak pillanatokra jött meg, hullámokban tört elő újra meg újra. Otthon már azt hittem, vége, és végre biztonságban vagyok, de itt meg a falak és a bútorok kezdtek velem szórakozni. Másnapra valahogy össze kellett szerelnem magam, mert Sarahval találkoztam, ami abban az állapotban lehetetlennek látszott.

Vándorszakács18

A megbeszélt helyre nem mentem el, de megkeresett. Nem okozott komolyabb gondot, hogy rám találjon, tévedhetetlenül jött a törzskocsmámba. Az utolsó beszélgetésünknél a telefonban leszögezte, bárhol láthatjuk egymást, csak kocsmában nem. Azért nem mertem nekiindulni, mert a sörök segítettek visszarángatni a valóságba, és nekem a kocsma a valóság.

Hosszas könyörgésének engedtem, és hazavitt magához a biciklijén. Nem engedte, hogy a saját bringámmal kövessem. Két napig magánál tartott, ki sem mehettem a lakásából, csak az erkélyen dohányozhattam. A hűtőszekrényét is megrakta nekem sörrel, a töményeket elzárta, a lakása ajtaját meg rám. Másnap, amikor már teljesen rendben voltam, megleptem egy áfonyás marharaguval, köretnek kuszkusszal. Ezt nem írom le, mert olyan, mintha egy marhapörköltet főznél, és a végén teszed hozzá az áfonyát, és nem használsz piros paprikát.

Nem is a kajával leptem meg a legjobban, hanem a bevásárlással, mert a harmadik emeleti lakásból ugye nem tudtam kimenni. Az erkélyről kiabálva kértem meg egy járókelőt, hogy intézze el a bevásárlást. Úgy az ötvenedik értette meg szorult helyzetem, és volt rá hajlandó. Ledobtam a bevásárló kosarat egy cetlivel és pénzzel, aztán kötélen húztam fel.

Vándorszakács18

Napokra belemerültünk a szerelembe, több meghívást is kaptunk, de ki sem mozdultunk a környékről. Felfedeztem ennek a környéknek a kocsmáit is, és teljesen meg voltam elégedve velük. Elég jól lekoptam a nyári társaságomtól, de pechemre olyan meghívást kaptunk egy születésnapra, ami tizenharmadikára esett, és ez nem szokott az én napom lenni, amire nem lehetett nemet mondani.

Sarah aggódott, hogy visszacsúszom a pár héttel ezelőtti állapotomba. Mindent megpróbált, hogy lebeszéljen róla, mert a véleménye, mint a legtöbb ismerősömé is, az volt, hogy belepusztulok. Sarah szerint bele is kellett kezdenünk a klónozásomba, mindenképpen akart egy gyereket tőlem. Az egyhetes bulizás után, le is szedett mindenről, és belevágtunk a gyerek legyártásába. Én lányt szerettem volna, ő meg fiút, azt mondta, olyasmit, mint én. Kapott egy féléves ösztöndíjat Marokkóba, és addig mindenáron össze akarta hozni az új katasztrófát. megállapodtunk abban, mindegy, mi lesz, fiú vagy lány, a neve az biztos: KÁOSZ.

Vándorszakács18

Shit happens

Munkám is lett a gyerekgyártás közben, aminek megint csak nem örült. Visszamentem Ruigoordba kinyitni a kocsmát, ami „de stahl” (istálló) névre lett keresztelve. Mottója: „shit happens”. Eredetileg istálló is volt, a felét leválasztottuk egy építkezési fóliával, raklapokból ácsolunk bárpultot, italpolcot, olajos hordóból legyártottunk egy kályhát. A tető eresztett, bármit is csináltam, ezért tartottam pár esernyőt, hogy a vendégsereglet ne ázzon szarrá, ha esett. A bútorokat úgy kukáztuk össze. Inkább egy szemétdombra hasonlított, mint istállóra, mert azok tisztábbak általában, de kocsmára semmiképp. A konyhát az udvaron rendeztem be, ide még egy zuhanyzót is beszereltem mosogatónak, és arra, ha valaki meg szeretne fürödni, mert a kocsma bentlakásossá alakult. Télen itt zuhanyozni rémálom volt, főleg ha nagyritkán esett a hó.

Ebben a mocsokban is tök jó kajákat csináltam, egyedül a kocsonyától ijedtek meg. A vörösboros gombás marhafelsál volt a sláger. Egy kiló marhacomb, ezt egy nappal előtte vágd tenyérnyi szeletekre, két centi vastagra. Mustározd, borsozd meg, önts rá egy deci olajat, jól keverd össze és tegyél még a tálba mellé  egy szál rozmaringot és pár szál kakukkfüvet. Hagyd egy napig érlelődni. Csíkozz fel negyven deka hagymát, hogy amikor a húsok mindkét oldalát pirosra sütötted, rögtön bele tudd tenni a forró húslés olajba. Ja, a húsokat szedd egy külön tányérra. A fűszereket piríthatod a hagymával. Mikor a hagyma megüvegesedett, szórd meg három leveseskanál liszttel. Öntsd fel fél liter húslével (ha nincs, akkor vízzel), és egy órát lefedve párold. Tedd bele a gombát, minél többféle, annál jobb. Félóra múlva öntsd fel száraz vörösborral, fűszerezd, lassú lángon hagyd még egy rotyogni. Krokettal vagy krumplipürével szoktam tálalni.

Vándorszakács18

Patkányok is voltak, de tőlük csak a betévedők ijedtek meg, az itteniek megszokták a látványukat.  Egyszer Igor haverom látogatott meg egy zenekarral, Tódor rögtön meg is lepte a banda dobosát egy nagy, kövér, frissen fogott patkánnyal. Az a nagydarab roma sikítva ugrott fel az egyik fotelba. De ezek a zenészek féltek itt mindentől. A falu templomában, ami a fő bulihely volt, ahol egy koncertet is adtak, le kellett takarni a Siva portrét, mert majréztak a nyakában tekergő kígyóktól, boszorkánynak tartották. A pentagramtól is kibuktak, nekik az is valami rossznak a jele volt, de zöldre szívattam őket, amit szerettek, ettől jobban is érezték magukat.

Vándorszakács18

A harmadik napon a transzszexuális barátunk végleg elijesztette őket, amikor a szállásuk melletti kertben meglátták őt zuhanyozni. A banda tagjai, mind a tizenvalahányan, egymást lökdösve lesték az ablaknál. Ilyet még sosem láttak. Két óriási csöcs, de ahogy lejjebb ment a szemük, egy méretes faszt is láttak ugyanazon a testen. Dick még nem volt kész az utolsó operációval, amitől teljesen nővé vált volna. A pánikhangulatot közöttük, még Igor sem tudta kezelni, tíz perc alatt összepakoltak, és beköltöztek a városba. Nem is bántam, mert kezdtek sok lenni, mint az eső, ami nem akart elállni. Itt mindig esett. Már azt gondoltam, tavaszig meg sem száradok.