Figyelem! Felnőtteknek szóló tartalom.

Elmúltam 18 éves, Belépek. Még nem vagyok 18 éves.

Vándorszakács 11.: Kozmikus káosz

Fotó: VS.hu

Drogok, alkohol, vándorlás nőről nőre és kontinensről kontinensre. Életreceptek csak olvasásra, ételreceptek kipróbálásra a vándorszakácstól. Tizenegyedik rész: amszterdami repülések.


Tehát felugrottunk, és három napig le sem estem. Történt már velem ilyen máskor is, de ez most fergetegesre sikeredett. Caroll annyira belejött a játékba, hogy minden bátorságát összeszedte a betépett fejével, kicsit könnyezve, félénken kérdezte meg, hogy tudnánk-e egy kis kokaint is szerezni, mert azt még sosem próbálta. Ettől kicsit pánikba estünk, anyagi helyezetünk ezt a beruházást nem tette lehetővé. Zsebeinkben erősen kotorászva, mindent kiforgatva összesen huszonkét eurót tudtunk elővarázsolni, de a söreinket még nem fizettük ki a bárnak. Néha megesett, hogy volt hitelünk, de sosem rajongtak az ötletért. De még fizetés nélkül sem volt esélyünk az egy gé megvásárlására. Meg kellett mondani, hogy erre most ebben a pillanatban tehetségtelenek vagyunk. Ő nem esett pánikba, elővette a pénzes zacskóját, és kivett belőle egy ötszáz euróst. Kérdeztem tőle, mennyit szán erre a kiruccanásra. Válaszától megijedtünk: all in.

Vándorszakács11

Az emberünk nem akart hinni a fülének, azt hitte bankot raboltunk, vagy nyertünk a lottón. A tíz grammra, nevezzük most dekának, rá is dobott egy ajándékcsomagot. A lakás felé igyekezve arról beszéltünk, hogy legalább egy hétre minden gondunk megoldódott. Természetesen ez csak hiú ábránd volt: másnap estére semmi sem maradt. Felért egy öngyilkossággal, amiről csak álmodni lehet.

A lány nem tudta, hogy kokainnal ágyba menni, főleg ennyivel, egy végtelen történet. Totálisan beleszaladtunk az őrületbe. Kicseréltük Freddel a lányokat, csak abban reménykedem, hogy nem szoptam le, vagy ő engem. Harmadik nap, mikor előkerültem, furcsán néztek rám az ismerőseim, mert vagy öt kilót fogytam, kérdezték is, melyik maratonon voltam.

A legnagyobb gondom az volt, hogy hogyan adom elő ezt Sarah-nak. Rengeteget kellett innom, hogy az első telefont meg merjem kockáztatni. Természetesen nem vette fel, kinyomta, meg még vagy tízszer, aztán kikapcsolta. Egy óra múlva visszahívott, és közölte, hogy ki vagyok rúgva. Magyaráztam neki, hogy ez így rendben is van, csak még az elején azt beszéltük meg, hogy ez nem egy komoly dolog, és érezzük magunkat jól, és tényleg ez volt első olyan megbotlásom, amiről tudomást szerzett. Mint később kiderült, feljött Fred lakásába, és mindent látott, csak mi nem vettük őt észre. Erősen össze kellett szednem magam, hogy visszaszelídítsem, mert tényleg nem egy mindennapi pina.

Vándorszakács11

Szerencsémre a következő hétvégére esett a Nyitott Kikötő Fesztivál a Jawa-szigeten, Amsterdam szélén, a folyón. Könyörögtem neki, hogy jöjjön segíteni, mert nélküle nem fogom bírni, se munkával, se agyilag. Természetesen olyan szarul lettem már megint hétfőre, hogy napokig mozdulni sem tudtam. Otthon rohadtam az ágyban, és meg akartam dögleni, kikészített az a pár nap Carollal. Sarah-nak mindent megígértem, de csak nem akart velem többet szóba állni. Szerda este azért mégis csak eljött hozzám, még kaját is hozott. Szerintem nem az ígéreteim halmazának, hanem a szánalmas állapotomnak volt köszönhető, hogy kaptam még egy utolsó esélyt. Megkért arra, hogy a fesztiválon ne veszítsem el megint teljesen az agyam. Erre mondjuk én nagyon kevés lehetőséget láttam, talán csak azt, ha nem megyek el.

Egy kocsmát állítottunk a bulira, amit Death Cow Barnak neveztünk el, a személyzetet pedig Food Fuckersnek. A kocsmánk úgy nézett ki, mint egy echós szekér. A két oldalát kiraktuk legalább húsz matraccal azoknak, akik kidőlnének a buli közben, és természetesen magunknak is.

Egyik dolgozó sem érkezett üres kézzel. A négy napra mindenki rendesen felszerelkezett, betárazott magának a drogskála szinte teljes felhozatalával. Hogyan is használtuk ezeket anyagokat? A kávéba cukor helyett speedet raktunk, hogy sokáig bírjunk állni a lábunkon. Exet a délelőtti unalom elűzésére, kokaint a szórakozás kedvéért. Hasist vagy zöldet, amikor kicsit kiálltál a bárból pihenőre, ami órákra ki is kapcsolta, vagyis leütötte az embert. A négy nap alatt sem a vendégeknek, sem a dolgozóknak nem volt egy tiszta pillanatuk. A kocsma egy gyönyörű, kozmikus káoszra hasonlított.

Én szinte semmire nem emlékszem, leginkább arra nem, hogy miket főztem. Pedig Ska, a haverom állította, hogy több mint ezer adag ételt adtunk el vasárnap délutánig. Hogyan csinálhattam, fingom sincs.

Vándorszakács11

Különösen egy saláta vitte a prímet. Próbáld ki, hátha neked is bejön! Fél kiló zöldbab (zöld, nem az a sárga, amit dunsztos üvegben árulnak a közértekben), 20 dkg füstölt kolozsvári szalonna (de nem a főtt), 10 dkg zellerszár, 25 dkg vörös bab (megfőzve), 2 db lila hagyma (szálra vágva), 5 db paradicsom, 2 deka kesudió vagy pirított földimogyoró. Az öntethez másfél deci olívaolaj, egy evőkanál dijoni mustár, fél citrom leve, fél kávéskanál kakukkfű, fél deci balzsamecet, só, bors. Ha szereted kicsit édesen, akkor belekeverhetsz egy kevés mézet is. Ezeket a mennyiségmeghatározásokat mindig is faszságnak tartottam. Szerintem abból tegyél bele többet, amit szeretsz, amit nem, abból kevesebbet, vagy hagyd ki. Mondjuk itt a zeller szárra vagy a kakukkfűre gondolok. Vágd kis kockákra a szalonnát, és pirítsd le, a kisült zsírt öntsd le róla. Tedd rá a a nem péppé szétfőzött zöldbabra, és a vörös babbal melegítsd össze. Vágd kis kockákra a paradicsomot, karikázd fel a zellerszárat, a szálra vágott hagymával együtt keverd össze a meleg babos cuccal, és keverd össze az egészet az öntettel. Otthon is szoktam csinálni magunknak, ha jöttek haverok, és mindenkinek bejött, és olcsó is, de fingani fogsz tőle keményen.

Hogy most ezt leírtam, beugrottak képek a buliról. Szerencsémre Sarah otthagyott már az első órában, mert nem akarta látni a végfejleményt. A legtöbb csinos csajt, aki odajött a konyámba kíváncsiskodni, lehetőség szerint rögtön befogtam mosogatni, zöldséget pucolni pár órára. Voltak teljesen aktívak is, akik egy-egy napot lehúztak velem.

Itt találtam Shallyt. Freddel felépítettünk egy négyszemélyes sátrat a kocsma mögé, ahol majd megpihenni akartunk, de baszoba lett belőle. Úgy fordítottuk, hogy oldalról és a kocsma felől ne lehessen belátni, viszont a kikötő felé teljesen nyitva maradt, mert hiányzott az eleje, de ez bennünket egyáltalán nem zavart. Csak a komp járt arra tízpercenként, a rengeteg hajó, amivel a fesztiválra érkeztek az emberek. Gyönyörűséges rálátásuk lehetett a sátrunkra. Remélem, senki sem forgatott videót az ott látottakról.

Vándorszakács11

Fred egyben pultos és DJ is volt , hihetetlen forgalmat zavart a négy nap alatt. Shallyvel én is beugrottam minden harmadik-negyedik órában. Hihetetlen lány volt. Már nem is bántam, hogy Sarah otthagyott. Azt éreztem, hogy evvel a lánnyal fogom leélni az életem. Persze a pia és a drogok közös hatására támadt ez az ötletem. Csak hetek múlva tudtam meg, miért hagyott ott vasárnap reggel. Erről se maradt semmi az agyamban. Telefonban mesélte el a történteket. Egyik összebújásunknál Fred is bebotorkált egy lánnyal a sátorba, ez még Shallyt nem is zavarta volna, hogy fej fej mellett dugunk, de arra nagyon berágott, amikor belementem, hogy cseréljünk partnert. Állítólag én rámásztam a másik lányra, ő pedig kirohant a sátorból Freddel a nyomában, aki üvöltözött vele, hogy ez így nem korrekt. Mire magamhoz tértem, ismét délután volt, és már nem tudtam semmit magamhoz venni, még a sör is kijött belőlem.

Teljesen tisztán, azaz majdnem, érkeztem Sarah-hoz, legnagyobb meglepetésére. Könyörgött, maradjak legalább egy órát a zuhany alatt, mert nem akar egy paellás serpenyővel az ágyba bújni. Négy nap retkét kellett leáztatni magamról. Óriásit szeretkeztünk. Más volt teljesen, mint a szigeten a többivel. Rá kellett jönnöm, hogy ő az igazi.

Kapkodva kezdtem csomagolni, rohannom kellett, mert Ruigoordban kezdődött a következő fesztivál, ami nekem tizenkilenc napig tartott. Ha összevetem a Jawa-szigeten történteket evvel, akkor beszorozhatom százzal az egészet. Vettem gyorsan még egy sátrat, és rohantam a buszmegállóba. Tudtam, ma érkezik az exem, Sylvia, de azt nem gondoltam, hogy a pályaudvaron össze is futok vele. Ő volt az első állandó csajom Hollandiában, vele mentem először haza Magyarországra. Még Erdélybe is elvittem egy táborba. Sylvia volt az egyetlen rossz pont az egész fesztivál alatt. Komoly esély mutatkozott arra, hogy újra összejövünk, amit eleinte nem is bántam volna, de igazán nem is tudom. Maradjunk abban, hogy nem. Többször is lebuktam előtte, mert túl gyakran keresett a sátramnál, kétszer is mással talált rám. Ha a kocsmánknál nem talált, akkor a Tódor kutyámmal kerestetett meg. Pár nap alatt feladta az üldözésem, és így belecsaphattam rendesen a szórakozásba. Bejött az LSD és a gomba is.

A kocsmát átkereszteltük Mad Cow Barnak, a konyháját pedig Sweet-káosznak. Kicsit sem estünk túlzásokba ezekkel az új nevekkel. Kibővültünk még egy cirkuszi sátorral is, most ez lett az elfekvőhely. Leírhatatlan volt. A nap huszonnégy óra őrület, és ez tart egy kemény hétig megállás nélkül. Megszűnnek a nappalok és az éjszakák. Azt sem tudod, reggel van, vagy este, vagy milyen nap. A kemény mag marad három hétig is. Ez a csapat kész orvosi csoda, beleértve magamat is. Ami anyag itt elfogy ez idő alatt, azzal ki lehetne irtani egy magyar kisvárost a csecsemőktől a nyugdíjasokig. Az alkohollal sincs senki haragban. A falu mögötti kikötő területén zajlik az egész, építkezési hulladékokból összetákolt kocsmák, kajáldák, de még a színpad is raklapokból van ácsolva. Igazi Mad Max-hangulat. A takarítást egy óriási tábortűzzel oldottuk meg. Olyan forróságot produkáltunk, hogy csak száz méteres távolságból lehetett nézi, és egy napig égett. Közben verik a dobokat folyamatosan, teljes transzban. Ez a három hét megint felért az öngyilkossággal. Megint azon gondolkodhattam, hogyan szerezzek pénzt kajára, és hogy szerezzem vissza azt, amit ismét elkúrtam, talán véglegesen.

Vándorszakács11

Sarah ismét nem állt szóba velem. Elutazott valami pasival Olaszországba egy hétre, hogy felejtse a tévedését. Rá kellett jönnöm, úgy használja a pasikat, mint a repülőjegyeket vagy a ruháit. Ez nagyon zavart, de tartanom kell a pofám. Kicsit rosszabb vagyok nála. Meg is mondta, hogy csak utazni akar, és azzal megy, aki fizeti neki. Legalább őszinte volt. A parádésnak mondható adottságaival ki is tudja használni, szinte korlátok nélkül. Kivéve velem, mert csóróbb voltam, mint valamikor is. Ha volt pénzem, ami elég ritkán fordult elő, rögtön vihettem a kocsmákba a saraimat rendezni. Ami meg az anyagokból jött be, a fennmaradó részt a saját használatomra tartottam meg, mert ezekkel a szarokkal akartam túlélni a bajaimat, és hittem is benne, hogy sikerül. Most itt Afrikában az anyagi helyzetem teljesen megegyezik az előbb leírtakkal. Itt annyival jobb, hogy nincs hideg, és nem esik az eső mindennap.

A sorozat eddigi részei