Van tanár, aki harmadik hónapja nem kapta meg a pénzét

-

Alulfinanszírozott, túlcentralizált és bürokratizált a köznevelés, nincs tekintettel a gyerekekre, van iskola, ahol már a tanárok háromnegyede sztrájkolna, és vannak, akik harmadik hónapja nem kaptak fizetést – derült ki a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) fórumán Budapesten szombaton elhangzott felszólalásokból, melyek alapján a szervezet levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz.


Galló Istvánné, a PSZ elnöke bevezetőjében azt mondta: miután Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár a közelmúltban egy közvélemény-kutatásra hivatkozva azt állította, hogy a tanárok nagyon jól érzik magukat, nagyon jó hangulat, a PSZ szombati fórumán lehetőséget adott többtucatnyi pedagógusnak, hogy néhány percben foglalja össze véleményét a köznevelés tényleges állapotáról.

Az igazság pillanata – hogy érzed magad? elnevezésű rendezvényen elhangzottak lényegét összefoglalva a PSZ levélben fordul Orbán Viktorhoz, és válaszától függően dönt majd a további lépésekről – mondta Gallóné.

A felszólalók közül többen is hangsúlyozták: a tanárok frusztráltak, gyanakvók, túlterheltek, és félnek. Az állam az egyedüli döntéshozó, totális ellenőrzést valósít meg az igazgatók kinevezésével és a bürokratikus tanfelügyeleti rendszerrel. Megszűnt a szakmai önállóság, az egyentankönyvek rosszak, és van, ahol még hónapokkal az évkezdet után is hiányoznak. A Klik nem tudja biztosítani az iskolák színvonalas működéséhez szükséges feltételeket – sorolták.

Többen is szóvá tették, hogy a Klik tanévkezdés óta nem folyósítja az óraadó tanárok díját, volt olyan felszólaló is, aki emiatt a harmadik fizetetlen hónapban felmondott.