Győrkös fia szerint otromba rendőrségi hiba miatt halt meg a nyomozó

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

A Magyar Nemzeti Arcvonal vezetőjének fia a rendőröket hibáztatja, amiért apja fejbe lőtte a házkutatásra érkező alezredest.


Egy elhibázott és otromba rendőri intézkedés vezetett Pálvölgyi Péter nyomozó halálához és a mi családunkat ért traumához is – vélekedik Győrkös Kolos. A bőnyi rendőrgyilkossággal gyanúsított Győrkös István fia szerdán a Borsnak azt mondta: érthetetlen számára, hogy a több mint húsz éve „na­gyító alatt” lévő édesapjánál miért pont most akartak házkutatást tartani.

„Sok kérdés felmerül, amelyekre egyelőre nem kapunk választ. Az apám világnézetével én nem tudok mit kezdeni. Azt viszont tudom, hogy nemcsak a rendőr családját, hanem a miénket is hatalmas trauma érte. Édesanyám az infarktusa után még most is kórházban van, hála istennek, úgy tűnik, hogy hamarosan kiengedik. Az apám is majdnem belehalt a haslövésbe, vele még egyetlen családtag sem beszélhetett, amióta előzetes letartóztatásba helyezték" – mondta Győrkös fia.

Ez az egész borzalom egy szakszerűtlen rendőri beavatkozás eredménye. Otromba dolog így be­rontani egy 76 éves ember és 73 éves felesége házába. Még azt sem tudjuk, hogy egyáltalán ki lőtt először. Amit pedig azóta a politika művel, azzal nem foglalkozom. Mindig is utáltam a politikát. Nekem most a családunkra, a négy gyermekemre kell koncentrálnom. Fegyverműves vagyok, az én műhelyemet is feldúlták, pedig soha, semmilyen rendőrségi ügyem nem volt" – mondta Győrkös Kolos, de az ügy részleteire nem kívánt kitérni. A család a Győrkös Istvánt védő új ügyvéddel egyeztetve úgy döntött: az eljárás részleteiről nem nyilatkoznak. Azért cserélték le a kirendelt védőt, mert elégedetlenek voltak a munkájával.

Győrkös István védelmét eleinte Léhner György látta el. Ő korábban azt mondta, hogy védence tíz évvel ezelőtt vásárolta a gyilkos fegyvert, azt azonban nem árulta el, kitől vette a Kalasnyikovot. Bár az ügyvéd múlt héten még azt ígérte, hogy Győrkös együttműködik a hatóságokkal, és részletes vallomást tesz, a férfi végül hétfőn elzárkózott a válaszadástól.