Van mitől tartaniuk a balti államoknak?

Fotó: Europress/AFP/Viktor Drachev / Europress/AFP/Viktor Drachev

-

Törökország, Észtország, Lettország és Litvánia is jogellenesnek nevezte hétfőn az előző napi népszavazást az Ukrajna területén fekvő Krím félsziget hovatartozásáról, és felszólították Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait a térségből.


Dalia Grybauskaite, Litvánia államfője hétfőn közölte, hogy a népszavazás és eredménye ellentétes az ukrán alkotmánnyal, a nemzetközi joggal és az ENSZ alapokmányával. „Oroszország a Krím félsziget tényleges annektálásába kezdett” - tette hozzá aggodalommal a litván elnök. „A népszavazást nem ismerjük el, és törvényellenesnek tartjuk” - csatlakozott a litván államfőhöz Ahmet Davutoglu török külügyminiszter. Davutoglu hétfőn egy sajtótájékoztatón nyilatkozott, amelyet Musztafa Dzsemiljevvel, a Krím félsziget tatár kisebbségének vezetőjével tartott megbeszélése alkalmából rendeztek, írja az MTI. A török politikus hozzátette, hogy a referendum teljességgel elfogadhatatlan, és sérti Ukrajna területi egységét. Ugyanakkor azt reméli, hogy a szavazás nem gerjeszt további feszültséget a térségben. Törökország a NATO tagja, ugyanakkor szoros kereskedelmi kapcsolatokat ápol Moszkvával, valamint a közös gyökerekre hivatkozva a krími tatár közösséggel is, amely a Krím félsziget lakosságának 12 százalékát alkotja. Ankara például jelentős pénzügyi támogatással járult hozzá a terület infrastruktúrájának fejlesztéséhez.


Tovább terjeszkedhet az „orosz birodalom”?

A hivatalos orosz álláspont szerint a Krím félsziget katonai megszállásának oka az ott élő orosz kisebbség (valójában többség) jogainak védelme volt. Ha ebből indulunk ki, ezután logikus lépés lenne Ukrajna többi, oroszok által lakott régióinak megszállása - hiszen egyes kelet-ukrajnai régiókban az orosz etnikum aránya meghaladja az egyharmadot. Nem is beszélve a többi volt szovjet tagköztársaságról...


Az orosz kisebbség aránya a balti államok egyes régióiban. Az orosz kisebbség aránya a balti államok egyes régióiban.

Az Ukrajnától északra fekvő Fehéroroszország több mint 785 ezer orosz lakosnak ad otthont. Arról nem is beszélve, hogy az EU-hoz tartozó balti államok egyes keleti régióiban az orosz kisebbségek aránya eléri, sőt akad olyan, ahol meghaladja a 60 százalékot. Mi van, ha Putyin úgy dönt, őket is „meg akarja védeni”? Hiszen az ott élő oroszok státusza igencsak kérdéses, még az EU is többször elmarasztalta a balti államokat, amiért nem biztosítanak egyenlő jogokat kisebbségeiknek. Észtországban a népesség 24,8 százaléka orosz, míg Lettországban ez a szám 26,2 százalék.