Van mitől félni a brazil focivébén!

Fotó: AFP / CHRISTOPHE SIMON / AFP / CHRISTOPHE SIMON

-

Nemcsak méregdrága az ország, de még csak nem is feltétlenül működik. A külügyminisztérium igyekszik a forrófejű focidrukkerek helyett is gondolkodni.


Legjobb, ha minden eshetőségre felkészülünk - legalábbis ezt sugallják a külügyminisztérium konzuli szolgálatának tanácsai. Az érvényes útlevél például még nem minden ahhoz, hogy be is jussunk az országba. A tervezett távozástól számított további három hónapig még hatályosnak kell lennie az úti okmánynak, különben a brazil határőrök szóba sem állnak velünk. Legjobb, ha mindjárt két példányban van velünk a dokumentum, hogy ha elveszne, legalább a másolatot előkaphassuk. De még így is érdemes bőkezű lenni a biztosítóval, amikor utasbiztosításunkat kötjük meg, hogy az legalább 30 ezer euróra elég legyen.

Költséges hajléktalanság

Ezen kívül senki se reménykedjen, hogy a világbajnokság ideje alatt még bármihez hozzájut. Szállása és repülőjegye se lehet, ha nem gondoskodik arról előre. Ráadásul mindez csillagászati árakon: ahogy a külügyminisztérium fogalmaz: "az egyébként sem alacsony árak a vb idején meglepően magasra szökhetnek". Pedig még el sem készült minden. Több repülőtér átépítése még tart, a gyorsforgalmi utakat, gyorsvasutakat több helyen csak részben, máshol egyáltalán nem üzemelték még be. A közlekedési problémákat enyhítendő a mérkőzések napja minden városban munkaszüneti nap, azaz a vendéglátóhelyek, benzinkutak kivételével bármely üzlet, hivatal, bank zárva tarthat. A brazil válogatott minden mérkőzésének napja országos munkaszüneti nap.

Két tűz közé kerülhet

Közben könnyedén egy csetepaté kellős közepébe keveredhetünk, ha nem vagyunk elég óvatosak. A vb idejére több civil szervezet, szakszervezet sztrájkot, tüntetést helyezett kilátásba, amelyek könnyen vezethetnek a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokhoz. Ezért a konzuli szolgálat arra kéri a magyarokat, hogy ezeket az eseményeket kerüljék el, és különösen tartózkodjanak fényképek, filmfelvételek készítésétől.

Veszélyes bambaság

Óvatlan turisták ráadásul akkor is drogkereskedőnek bizonyulhatnak, ha erről mit sem sejtenek. A konzuli szolgálat azt is kéri a magyaroktól, hogy minden utazás előtt ellenőrizzék: poggyászuk csak olyan csomagot tartalmaz, amelyet maguk pakoltak és zártak be. Ez arra utal, hogy gyakran turistákkal csempésztetnek drogot a leleményes bűnözők. A nemzetközi kábítószer-útvonalak Brazília több városát is érintik, a kábítószer-kereskedelmet a brazil törvények szigorúan büntetik. Végül következzen néhány szám, amelyet érdemes megjegyezni: az általános segélyhívó telefonszám Brazília egész területén 190, de egyes városokban működik az Európában megszokott 112 és az Észak-Amerikában használt 911 is. Néhány nappal ezelőtt az ÁNTSZ-nek is megvoltak a maga intelmei.