Van kockázat a jövő évi költségvetésben

Fotó: MTI / Vajda János

-

A 2018-as költségvetés legnagyobb kockázata az, hogy az export nagy valószínűséggel nem fog tudni lépést tartani az import növekedésével, ennél kisebb kockázat a hazai össztermék, a GDP növekedési pályájának alakulása - nyilatkozta a Világgazdaságnak Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke.


A lap hétfői számában megjelent interjúban a KT elnöke ugyanakkor hozzátette, hogy a kockázatok fedezésére elegendő a 200 milliárd forint feletti tartalék a költségvetésben.

Kifejtette, hogy az államháztartás hiánya rendben van, de az egyszeri tételek hatásának kiszűrésével számított strukturális egyenleg minden bizonnyal nem teljesül. Ezt a későbbiekben korrigálni kell majd, de egyensúlyi kockázat nincs - fűzte hozzá.

Kovács Árpád úgy véli, azok az erőfeszítések, amelyeket a kkv-szektor versenyképességére, hatékonyságára fordított az ország, lassabban fordulnak termőre, mint lehetséges lenne. Ezért is kérdés, hogy a jövő év ugrópontot jelent-e a tovább emelkedő pályának, vagy meg kell elégednünk szerényebb növekedéssel.

A KT elnöke a béremeléseket szükségesnek tartja a humán tőke megtartása érdekében, és úgy véli, hogy még most sem versenyképesek a magyarországi bérek a nyugatiakkal. A fenntartható gazdasági fejlődésünk feltétele a képzett munkaerő megfelelő bérezése - jelentette ki Kovács Árpád a Világgazdaságnak.