Van kiút a totális mélypontról

Fotó: AFP / MARCO BERTORELLO

-

A Juventus órási veszteségek után, történelmi mélypontról nyert bajnokságot, és egy korszak lezárása helyett máris belekezdett egy újba.


Sul divano, azaz a díványról nyert olasz bajnokságot hétfőn a Juventus, miután a fő rivális Napoli kikapott Rómában. Előtte azért a Juve is megtette a magáét: 12 pontos előnyt épített ki, az eddigi utolsó meccsét pedig Firenzében hozta, ahol négy éve nem győzött. Aztán a hétfő délutáni Roma–Napolit a vinovói edzőközpontban nézték végig a Juve játékosai.


Már túl voltak a délelőtti edzésen, lezuhanyoztak, behűtötték a pezsgőt, amit ki is bonthattak a 89. percben, miután Radja Nainggolan szép csavarása eldöntötte a meccset.Nainggolan augusztusban még boldogan kiáltotta a Twitteren, hogy „Ooooppppsssssss!!!!”, miután a Roma legyőzte a Juvét. A bajnoki címvédő padlón volt, 1912 óta először elvesztette az első két meccsét, innen pedig még egyetlen csapat sem nyert olasz bajnokságot. Ráadásul a vesszőfutás nem ért véget, október 28-án például a Juve 2-1-re kikapott a Sassuolótól.


Ciao Scudetto – írta tömören a Gazzetta. – Nincs vezér, nincsenek gólok.” Tény, a novembert a 12. helyen, a Romától 11 pontra lemaradva kezdte a Juve, amely elveszítette a nyáron Carlos Tévezt, Andrea Pirlót, Arturo Vidalt, és egyáltalán az egész győztes kisugárzását. Egymást érték a sérülések, Paul Pogba vállát mintha a világ súlya nyomta volna, a 32 millió euróért igazolt Paulo Dybala a kispadon ücsörgött. Ragacsos frusztráció járta át Torinót.


Pogba szenvedése


Hat hónappal korábban a Juventus közel állt a triplázáshoz, bajnok és kupagyőztes lett, és játszott egy élvezetes BL-döntőt a Barcelonával. Massimiliano Allegri edző mégis joggal aggódhatott az állásáért egy olyan szezonban, amikor 17 edzőt rúgtak ki a Serie A-ban (rekord). Andrea Agnelli elnök a Sassuolo elleni zakó utáni 14. helyet „elfogadhatatlannak” nevezte, amire még a csapat átalakítása sem mentség.


Mégis ez a vereség jelentette a fordulópontot. A csapatkapitány, Gianluigi Buffon churchilli beszédet mondott a tévében a meccs után, kijelentette, hogy senkit sem okolhatnak a vereségért, csakis magukat, hogy a bírókról csak a lúzerek beszélnek, és sokkal nagyobb alázattal kellene játszaniuk. Amikor Buffon kivette a fülhallgatót, a Sky Italia stúdiójában megtapsolták. Ekkor vált világossá a csapattársak számára is, milyen súlyos helyzetbe keveredtek.


Buffon dühe felrázta a csapatot


A klubvezetők ugyanakkor nem pánikoltak, bizalmat szavaztak Allegrinek, aki kiváló válságmenedzsernek bizonyult. Mindig nyugodt maradt, nem engedte a csapat körüli hisztériát átterjedni a játékosokra, kijelentette, hogy a Serie A „nem százas síkfutás, hanem maraton, ahol türelemmel rá kell találni a megfelelő ritmusra”. Pedig hatalmas felfordulás volt, a játékosok szinte az edzőközpontban éltek, ahová még az ultrákat is beengedték, hogy elbeszélgessenek velük.


Ebből a felfordulásból született meg a sosem látott feltámadás. Behúzták mindjárt a következő meccset, a városi derbit Juan Cuadrado 93. percben fenékkel szerzett góljával. Olaszul culo a fenék, de szerencsét is jelent – a Juvéra már nagyon ráfért. Aztán a Zebrák megnyerték zsinórban a következő 15 bajnokijukat, ezzel klubrekordot állítottak fel. Persze ez sem volt sétagalopp: a Carpi ellen például majdnem pontot veszítettek 3-1-ről, az idény egyik emblematikus pillanata, ahogy Allegri megtépi magán a zakót dührohamában.A bajnokság feléig csak 39 pontot gyűjtött a Juve, soha senki nem nyert innen scudettót. A Napoli téli bajnok lett, Gonzalo Higuaín termelte a gólokat, a februári, Juve elleni csúcstalálkozó előtt kilenc bajnokin tízszer talált be, és összesen 25 gólnál járt. A rangadó hajrájában mégis Simone Zaza gólja döntött, ekkor, 25 forduló után vezette először a tabellát a Juve. Innentől pedig már a torinóiak voltak nyeregben, szorosan fogták a gyeplőt, a többiek pedig nem bírták a tempót.


Jelenleg elképesztő veretlenségi sorozatot ír a csapat: 24 győzelem, 1 döntetlen, a lehetséges 72 pontból 70 a zsákban. „Mintha beléd ültetnének egy nyerő chipet, amikor idekerülsz” – foglalta össze az érzéseit a nyáron igazolt Alex Sandro. Ehhez a sorozathoz pedig komoly egyéni teljesítmények is kellettek. Buffon megdöntötte a Serie A csúcsát, miután 16 órán és 13 percen át nem kapott gólt; Pogba felnőtt a feladathoz, és a hátán vitte a csapatot; Dybala pedig elkezdte termelni a gólokat, minden sorozatot tekintve már húsznál jár fekete-fehér mezben. A feltámadásból a klubvezetéstől Allegri mesteren át a lelkük mélyére ásó játékosokig mindenki kivette a részét.


Firenzei örömünnep


A Juve tehát 1935 után ismét zsinórban ötször lett bajnok. A mostani, átalakított csapattal megtett út felülmúlja a 2011/12-es veretlen szezont, és a 2013/14-es 102 pontos idényt is. Torinóban bebizonyították, hogy tudnak nyerni Antonio Conte nélkül, idén pedig Tévez, Pirlo és Vidal nélkül is sikerült. Fényesnek tűnik a jövő is, elvégre Daniele Rugani, Alex Sandro, Stefano Sturaro, Mario Lemina, Pogba, Morata, Zaza és Dybala mind a 90-es években született.

Pirlóék távozásával tehát nemcsak lezárult egy fejezet, de máris sikerült egy újat kezdeni. A klub anyagi helyzete stabil, sőt egyre erősebb, például biztosak abban, hogy megtartják az elit csapatokba csábított Pogbát. És nincs ok panaszra európai szinten sem: az előző idényben BL-döntő, most pedig a rájátszás legjobb párharca a Bayern München ellen, ahol csak másodperceken múlt a bravúros idegenbeli győzelem, és a továbbjutás. Tíz évvel a Calciopoli-botrány után az akkor másodosztályba száműzött Juve visszatért, és az egyik legszebb korszakát éli.