Van gáz vagy nincs, új szintet lépett az orosz-ukrán konfliktus

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / MAKSZIM SIPENKOV / MTI Zrt. Fotószerkesztőség / MAKSZIM SIPENKOV

-

Moszkva szerint Európa gázellátását is veszélybe sodorhatja az a kijevi döntés, hogy nem vesznek több orosz gázt. Magyarországon egyelőre elegendő földgáz van a tározókban.


Több mint 3 milliárd köbméter földgáz van a magyarországi földgáztárolókban, ami nagyjából 50 százalékos töltöttséget jelent - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Ez a szint európai viszonylatban is magasnak mondható. A VS.hu azután kereste meg a tárcát, hogy kiderült, újabb bajok lehetnek Európa téli gázellátásával, leállt az orosz gázszállítás Ukrajnába, a Gazprom ismét előre kéri a pénzt.


Moszkva alig két hónapja szállít újra gázt Ukrajnának, az Európai Unió közvetítésével kötött megállapodás alapján, amely elvileg jövő márciusig biztosította volna az ellátást. A Portfolio.hu online gazdasági portál emlékeztet arra, hogy Kijev néhány napja bejelentette, a vártnál alacsonyabb fogyasztás miatt elegendő tartalékot halmoztak fel a tárolókban. Az ukrán energiaügyi miniszter hétfőn arról beszélt, hogy az idén már nem akarnak további pénzt utalni az oroszoknak, és abban bíznak, hogy 2016-tól csökkenteni tudják a vásárolt gáz árát.

Európa gázfogyasztásának mintegy 15 százalékát adja az Ukrajnán keresztül érkező orosz gáz, az NFM szerint télen mégsem várható gázellátási zavar, ha másért nem, a magyar-osztrák és az új magyar-szlovák vezetéken keresztül érkezhet elegendő földgáz az országba.


Az ukránoknak nem is kell a gáz?

Egyelőre az Európai Bizottságot sem aggasztja a gázszállítás leállása, a helyzet azonban súlyosbodhat. Kijev ugyanis úgy döntött: nem is rendel gázt az oroszoktól. Ráadásul nem csak a földgázszállítás van veszélyben: a moszkvai vezetés a hét elején azzal fenyegetőzött, hogy a szénszállítmányokat is leállítja, ami megbéníthatja a donyecki régióban dúló háború miatt amúgy is komoly problémákkal küzdő ukrán acélipart.

Az orosz-ukrán gázkonfliktus sokadik epizódja egy olyan pillanatban kezdődött el, amikor tovább éleződött a feszültség a két ország között, mert a hét végén szabotázs miatt megszakadt a Krím félsziget áramellátása Ukrajna felől. Ráadásul az ukrán kormány hétfőn úgy döntött, hogy megtiltja az ukrán területekről a félszigetre irányuló áruszállítást. A Krím felé irányuló ukrán export az év eleje óta 765 millió dollárt tett ki, ennek csaknem a fele (45 százaléka) az energiaellátás volt.

Kedden Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter azzal vádolta Kijevet, hogy szándékosan akadályozza az oroszokat a megrongált vezetékek újjáépítésében.