Van Gaalt kinevezte a ManUnited

Fotó: / AFP Photo / / AFP Photo

-

Amit már hetek óta tudni vélt az angol sajtó, hétfőn hivatalossá vált: Louis Van Gaal lett a Manchester United vezetőedzője.


A holland szakemeber másodedzője Ryan Giggs lesz a legutóbbi szezonban leszereplő klubnál. A walesi szélső a kinevezése napján bejelentette visszavonulását is. „Büszkének és szerencsésnek mondhatom magam, hogy 963 alkalommal képviselhettem a világ legnagyobb klubját” – írta Giggs a közleményében. A foci vb-n még a hollandokat irányító Van Gaal a brazíliai torna után kezdi meg a munkát Manchesterben, szerződése három évre szól. A belépője pedig így hangzott: „A klubnak és nekem is nagy ambícióim vannak, együtt pedig biztos vagyunk benne, hogy történelmet írunk.” A Manchester Unitedet a bajnoki címmel távozó Fergusontól Moyes vette át tavaly nyáron, ám még a szezon vége előtt menesztették. A MU csak hetedik lett a PL-ben, és a többi sorozatban is messze volt a trófeától. A klub 24 év után nem indulhat egyik kupában sem.


BL-győzelem, spanyol, német és holland bajnoki címek

Van Gaal az Ajax csapatával három bajnoki címet, egy Bajnokok Ligáját és egy UEFA Kupát nyert. 1997 és 2000 között a Barcelonát dirigálta, kétszer nyert spanyol bajnokságot. Karrierje nagy bukását a holland válogatottal szenvedte el, mely az irányításával nem jutott ki a 2002-es világbajnokságra. Ezután rövid időre újra a Barcát irányította, de hamar kirúgták. Az AZ Alkmaar élén lett újra elismert szakember, a kiscsapatot 2009-ben a holland bajnoki címig vezette. 2009 és 2011 között a Bayern Münchennnel bajnoki címet nyert, valamint BL-döntőt játszhatott. 2012 óta újra a holland válogatottat irányítja, amellyel tíz selejtezős mérkőzéséből kilencet megnyerve jutott ki a brazíliai vb-re.