Van egy üres kocsija? Telepakolják Londonból

Fotó: Getty Images/nPine / nPine / Getty Images/nPine / nPine

-

A külföldről hazalátogató magyarok miatt rekordforgalomra számítanak a telekocsi-szolgáltatók az ünnepek alatt.


Az immár 20 országban jelen lévő, vezető telekocsi-közösség, a BlaBlaCar előrejelzése szerint rekordmennyiségű külföldön élő vagy ott munkát vállaló magyar utas vesz igénybe telekocsi-szolgáltatást az idei karácsonyi és újévi ünnepek alatt. A BlaBlaCar oldalán október hónapban csak a Magyarországról induló külföldi utakra – elsősorban németországi, ausztriai és svájci utakra – 23 ezer ülést hirdettek meg.

Az eddigi évek tapasztalata azt mutatja, hogy ez a szám decemberben minimum megkétszereződik, de elérheti akár az 50 ezer meghirdetett ülést. Ez legalább 30 ezer utast jelent, amely szám a KSH adatai szerint megegyezik a Németország és Magyarország közti havi légi közlekedési személyforgalommal.

Decemberre a BlaBlaCar teljes nemzetközi hálózatában 5 millió úttal számolnak. Az Európában második, Németországban pedig korábban piacvezető carpooling.com is csatlakozott a gyors ütemben terjeszkedő és két hónappal ezelőtt 200 millió dollár további tőkét bevonó startup zászlója alá.

A másik magyarországi telekocsi-szolgáltató, az Oszkár is pörög. Egy átlagos december eleji hétköznap reggel több mint ezren vannak úton Oszkárral, és saját számításaik szerint utasaik már több mint 3,7 milliárd forintot spóroltak meg a saját autó vagy a tömegközlekedés használatával szemben.