Van egy újabb arany- és ezüstérmünk a kajak-kenu vk-n

Forrás: MTI / Kovács Tamás

-

Fazekas-Zur Krisztina és a Balaska–Molnár–Tótka–Dudás-négyes a nyerő.


Remekül sikerült a visszatérés a tavalyi szezont szülés miatt kihagyó Fazekas-Zur Krisztinának (a nyitóképen ő második a kajakban), ugyanis megnyerte a kajak egyesek 1000 méteres döntőjét a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világkupaversenyen.

A viadal honlapja szerint a négyesben olimpiai bajnok magyar versenyző fölényes győzelmet aratott, még a második helyezettnél is több mint két másodperccel volt gyorsabb. Fazekas-Zur szombaton 500 méteren harmadik lett.

Később a Balaska Márk, Molnár Péter, Tótka Sándor, Dudás Miklós kajaknégyes a spanyol kvartett mögött célba érve ezüstérmet szerzett 200 méteren. Ez a szám hasonló versenyeken ritkán kerül a programba.

A többi vasárnapi fináléban nem termett babér a magyaroknak: Vajda Attila és a Petkó András–Forgó Christopher-duó egyformán hatodikként zárt C-1 500, illetve C-2 1000 méteren, Dudás Miklós hetedik lett K-1 200-on, a Horváth Alexandra, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita, Szabó Ágnes kajakos kvartett pedig a nyolcadik helyen futott be 500-on.

Szombaton két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot gyűjtöttek a magyarok: a kajakos Kárász Anna, Vad Ninetta duó 500 méteren, az ugyancsak kajakos Tótka Sándor, Molnár Péter kettős pedig 200-on lett első, míg Kárász K-1 500-on másodikként zárt Fazekas-Zur előtt.

A 2013-as Európa-bajnokság helyszínén, Montemor-o-Velhóban az idei vk-sorozat első versenyét rendezték, a magyar színeket 18 fős csapat képviselte. A viadalon 28 ország mintegy 400 kajakosa és kenusa vett részt.