Van benne szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Pintér Béla neve ma már fogalom. Író, rendező, színész, darabjai igazi összművészeti alkotások, amelyek provokatívan reflektálnak a magyar valóságra. Olyan bravúrosan adagolja a tragikumot és komikumot, hogy sírás és nevetés egyszerre keríti hatalmába a nézőt.


A Parasztopera bemutatása óta legendás pályát járt be. Darvas Benedek és Pintér Béla operáját 2002. október 19-én mutatták be a Szkéné Színházban, és a 2013/2014-es évadtól az Átrium Film-Színházban játsszák. Pénteken immár háromszázadik alkalommal.


Balladisztikus történetet dolgozott fel opera formában


Pintér Béla anno így írt az előadásról: „A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság.”Hivatalosan a 87. Ünnepi Könyvhétre (2016. június 9–13.) jelenik meg az előadás hanganyagából készült Parasztopera-CD, amely a könyvhét előtt egyetlen alkalommal, az Átrium Film-Színházban a 300. Parasztopera-előadás után dedikálással egybekötve kapható.

A 2002-es bemutatót követően a színikritikusoktól elnyerte Az évad legjobb zenés előadásának járó díjat, 2003-ban a VIDOR Fesztiválon Pulcinella-díjat kapott a kivételes összhangzatért, a 2005-ös toruni Kontakt Nemzetközi Fesztiválon a színházi nyelv megújításáért és a legjobb zenéért járó díjjal ismerték el az előadást.


Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye


Az Átrium Film-Színház 2015 tavaszán Parasztopera Fesztivált rendezett az épp műsoron levő Parasztopera-feldolgozásokból. A darabot az elmúlt évtizedben hét alkalommal adták elő különböző társulatok, ebből három rendezést Mohácsi János tudhat magáénak, aki 2009-ben a Kaposvári Egyetemen, 2010-ben Pécsett, majd 2013-ban Szombathelyen rendezte meg a darabot. A további feldolgozások között van Porogi Dorka 2012-es rendezése a Marosvásárhelyi Egyetemen, Rusznyák Gábor 2014-es miskolci rendezése, emellett Szikszai Rémusz Temesváron, Földes Tamás pedig a Budapesti Operettszínház Stúdiójában állította színpadra a művet.


Boldogtalan sorsú emberek, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság


Az előadásban Pintér Béla mellett Baranyi Szilvia, Tóth József, Enyedi Éva, Nagy-Abonyi Sarolta, Szalontay Tünde, Bencze Sándor, Thuróczy Szabolcs és Deák Tamás/ Friedenthal Zoltán szerepel. A zenészek között van Darvas Benedek (csembaló, kontra), Nyíri László (hegedű), Pelva Gábor (hegedű), Veér Bertalan (hegedű) és Póta György (bőgő).

A produkció díszlete Horgas Péter és Tamás Gábor munkája, a jelmezt Benedek Mari tervezte. Az előadást Pintér Béla rendezte.