Van, aki dicséri a magyar menekültpolitikát

-

A lengyel külügyi államtitkár szerint a magyarok felelősségteljesen cselekszenek, a legnagyobb lengyel ellenzéki párt pedig hálás Orbán Viktornak, amiért kimondja azt, amit sok vezető a politikai korrektség miatt nem mer.


Rafal Trzaskowski lengyel külügyi államtitkár szerint a magyarok eddig felelősségteljesen cselekedtek, mert regisztrálták a bevándorlókat. Trzaskowski a visegrádi négyek pénteken esedékes rendkívüli miniszterelnöki találkozója előtt nyilatkozott, és többek között arról beszélt, hogy „Prágában arról fogunk tárgyalni, hogyan segítsünk Magyarországon”.

Lengyelországnak kétezer menekült befogadását vállalta 2016-2017-ben. Rafal Trzaskowski hangsúlyozta: még túl korán van ahhoz, hogy ennek a számnak növeléséről beszéljenek. Trzaskowski ezzel azokra a csütörtök esti lengyel sajtóértesülésekre reagált, melyek szerint az Európai Bizottság 7-8 ezer további menekült befogadását fogja követelni Lengyelországtól. A lengyel sajtóhírek az AFP francia hírügynökség közlésére utalnak, mely szerint a brüsszeli bizottság a hónapokkal korábban javasolt 40 ezer menekült átvételén túl további 120 ezer menekült befogadására kéri az EU-tagállamokat.

Egyetértett Orbán Viktor Brüsszelben megfogalmazott véleményével Beata Szydlo, a legerősebb lengyel ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) kormányfőjelöltje. Szerinte a magyar miniszterelnök nagyon pontosan fogalmazott, amikor arról beszélt, hogy illúzió a kvótarendszer, és értékelte, hogy Orbán Viktor kimondta azt, amit sok vezető gondol, de a politikai korrektség miatt nem mondja ki.