Van, aki azért aggódik, mert már megint olcsóbb egy csomó minden

Forrás: Coop

-

Az elemzők nem örülnek az alacsony inflációnak, mert furcsa módon ez is a gazdasági növekedést fékezi. Márpedig januárban a benzin és a sertéshús is olcsóbb lett, így valószínűleg éves szinten is kisebb lesz az infláció.


A várakozásoktól elmaradt az infláció januárban, amelyben az üzemanyagárak jelentős csökkenése, a sertéshús áfájának mérséklése és az élelmiszerek, illetve a szolgáltatások mérsékelt drágulása játszotta a fő szerepet. Januárban a fogyasztói árak átlagosan 0,9 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, decemberhez képest viszont 0,1 százalékkal mérséklődtek.

A januári adat jelentősen elmarad az elemzők 1,2 százalékos várakozásától. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, míg az üzemanyagok ára jelentősen csökkent a múlt hónapban. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a sertés tőkehús áfacsökkentésének köszönhetően decemberhez képest lassult az élelmiszerárak emelkedésének üteme.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kifejtette: amennyiben az olajárak tovább csökkennek, vagy tartósan a jelenlegi szinten maradnak, az idei infláció akár 0,4 százalékponttal lehet alacsonyabb az általuk várt 1,4 százaléknál, és további lefelé mutató kockázatot jelent a háztartási energiaárak esetleges további csökkentése is. Az elemző arra számít, hogy az infláció az év végére elérheti a 2,4 százalékot, de 2017 közepéig nem éri el a 3 százalékos jegybanki inflációs célt.

Az infláció ellentéte, a defláció azért rémiszti a gazdaságkutatókat, mert ilyenkor a termelőcégek nem tudnak annyi hasznot besöpörni a termékeik eladásán, hogy azzal egyrészt kifizessék a hitelkamatokat, másrészt finanszírozzák a fejlesztéseket, bővítéseket. Ráadásul a fogyasztók is elkezdenek furcsán viselkedni, mert visszafogják a vásárlásaikat, mondván, lesz az még olcsóbb is. Mindez együtt pedig a termelés és a fogyasztás visszaesését eredményezi, vagyis elmaradhat a várt gazdasági növekedés is.