Vámpírként támad fel Rex felügyelő gazdija

Forrás: Vertigo Média

-

Jön az év bankrablós szerelmesfilmje, az osztrák horrormami megint támad, és felelevenítik a német film klasszikusa, Fassbinder életművét is. Csütörtökön kezdődik a legújabb német nyelvű filmeket felvonultató Szemrevaló Filmfesztivál.


A Szemrevaló programja a német, osztrák és svájci filmtermés legfrissebb darabjaiból válogat. Idén negyedszerre rendezik meg a fesztivált, a budapesti Művész mozi mellett Szegeden, Pécsen és Debrecenben is lesznek vetítések.Az idei fesztiválszezon ünnepelt filmjei közül a Cinefest után itt is látható lesz a Victoria című bankrablós-romantikus film, amelynek különlegessége, hogy egyetlen beállításban vették fel. Érdekesnek tűnik a Vámpír a díványon is, amelyben Freud professzor új klienséről, egy furcsa, távolságtartó úrról (Tobias Moretti, a Rex felügyelő Moser nyomozója) derül ki, hogy valójában vámpír. Ez a film inkább viccesnek ígérkezik, semmint félelmetesnek, ellentétben a Goodnight Mommy-val, amelyről már a Cinefest-ajánlónkban is megírtuk, hogy nyomasztó, sötét hangvételű film két ikerfiú szörnyeteggé vált anyukájáról.Ezenkívül láthatunk egy portréfilmet Ulrich Seidlről, a viszolyogtató emberekkel teli, nehezen nézhető filmek osztrák pápájáról, a szervezők pedig külön blokkban mutatják be a migrációról és a menekültkérdésről szóló filmeket. Ehhez is kapcsolódik az egyik legfontosabb német rendező, Rainer Werner Fassbinder emlékének szentelt retrospektív. Újra lehet nézni A félelem megeszi a lelket és A szabadság ököljoga című klasszikusokat, a Baal című Volker Schlöndorff-filmet, amelyben Fassbinder játssza a főszerepet, és vetítik az Ali a Paradicsombant is, egy dokumentumfilmet Fassbinder egykori élettársáról és A félelem megeszi a lelket főszereplőjéről, El Hedi Ben Salemről.


Brigitte Mira és El Hedi Ben Salem A félelem megeszi a lelket című filmben


A Szemrevaló szeptember 24-től október 6-ig tart, minden információ és a teljes program megtalálható a fesztivál honlapján.