Mégsem igaz, hogy a kormány átgondolja a menekültek befogadását

-

A kormány szerint félreértették Czukor József berlini magyar nagykövet szavait, aki arról beszélt, hogy a menekültek uniós elosztásáról szóló kvótarendszer egy lehetséges megoldás lehet. Mint most kiderült, a kormány továbbra is kategorikusan elutasítja kvótarendszert.


Czukor József berlini magyar nagykövet kedden este a ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozott a budapesti Keleti pályaudvarnál kialakult helyzetről – szúrta ki a 444.hu. Czukor arról beszélt, az aggasztja a kormányt, hogy év végéig 300 ezer ember is érkezhet Európába, és az uniós törvények alapján őket oda kell visszaküldeni, ahol regisztrálva lettek.

A műsorvezető megkérdezte Czukort, a sok menekült miatt nem volna-e mégis érdeke elfogadni Magyarországnak is a kvótarendszert, mire a nagykövet azt mondta:


a kvótarendszer (azaz a menekültek tagállamok közötti elosztása) is egy lehetséges megoldás,

de mindenekelőtt az uniós határellenőrzést kell szigorítani, hogy a menekültek rendezetten és megfelelő adminisztráció mellett érkezzenek be a schengeni zóna területére.

A riporter vissza is kérdezett, jól érti-e a választ, mire Czukor megismételte: először gyűjtőtáborokat kell létrehozni a főbb belépési pontokon – Görögországban és Olaszországban –, ahol szigorúan vizsgálják, ki menekült, és ki gazdasági bevándorló. Ha ez megvan,
akkor lehet majd beszélni a menekülttömeg Európán belül történő elosztásáról.

Orbán Viktor májusban még őrült, méltánytalan ötletnek nevezte a kvótarendszerről szóló uniós elképzelést, miszerint „valaki beengedi a menekülteket a saját országába", majd utána „szétosztja" a többi tagállam között, és mint a a Kormányzati Információs Központ legfrissebb nyilatkozatából kiderült, a miniszterelnök álláspontja érdemben azóta se változott.


„Dr. Czukor József nagykövet szavait félreértették. A magyar kormány egyértelműen és változatlanul elutasítja a kvótarendszert, többek között azért, mert egy ilyen szabályozás nem csak a menekülteket, de az embercsempészeket is tovább ösztönözné” – áll a közleményben.