Válság nincs, de minden adományt elfogadnak

-

A Hűvösvölgyi Gyermekotthon segítője szerint az intézetben mosógépre, hűtőszekrényre, gyerekruhákra is nagy szükség lenne. Az otthon igazgatója ezt tagadja.


„SOS kellene csoki, ceruza, toll, bögre, társasok, plüssök, tápszer stb. Amire nagyon szükségük lenne, az egy hűtőgép és egy mosógép. Mindenki nézze át a cuccait, hátha van olyan, amit nélkülözni tud” – olvasható a szeptember 22-én megjelent felhívásban, amelyet lapzártánkkor több mint kilencezren osztottak meg a Facebookon. A bejegyzés írója szerint a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban válsághelyzet alakult ki, a legalapvetőbb „gyerekholmikra” van szükség – írja a Népszava.

Bozsoki Róbert, a gyermekotthon igazgatója szerint az intézményben nincs válsághelyzet, de ahogy eddig is, minden nagylelkű adományt elfogadnak. Szerinte a közösségi oldalon terjedő felhívás „marhaság”, az intézmény vezetősége tudta és beleegyezése nélkül tették közzé, és már intézkedtek az eltávolíttatásáról. Bozsoki szerint az üggyel kapcsolatban „nincs mivel foglalkozni”, ugyanakkor érdekes, hogy néhány nappal az idézett bejegyzés megjelenése után a gyermekotthon Facebook-oldalára felkerült egy fénykép, amelyen az látható, hogy adományozók új mosógépet hoztak az otthon számára. Egy másik jótevő pedig tíz kilogrammnyi ruhát küldött.

A lap szerint a gyermekotthonban „nem túl rózsás” a helyzet, az igazgatónak nincs is beleszólása a finanszírozásba, mindent a fenntartó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) számol ki. Az SZGYF azt közölte, hogy a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban nevelt és gondozott gyermekek ellátása teljeskörűen biztosított, az intézmény a gyermekvédelmi törvénynek megfelelően látja el a feladatát. „A gyermekotthonban élő gyermekek támogatására lehetőség van, többek között önkéntes munkával, adománnyal, mint ahogy társadalmi felelősségvállalásuk keretein belül számos nagyvállalat kötött együttműködési megállapodást a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal e célra" – írták.