Valóságos menekültváros épült ki az osztrák határon

-

A tranzittáborrendszer megtelt, egyre több a sátor is, már a hegyoldalban is megtelepedtek a menekültek. A hatóságok hosszú távra rendezkedtek be.


Az elmúlt napok emberáradatához képest is hatalmas menekülttömeg zsúfolódott össze csütörtök estére a szlovén-osztrák határon, a Sentilj-Spielfeld határátkelőnél - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A senki földjén átnyúló, mostanra valóságos várossá terebélyesedett tranzittáborrendszert szinte teljesen megtöltik a menedékkérők, és egyre nő az iglu sátrakból álló spontán tábor mérete is. Sokan már a hegyoldalakon vertek tanyát.

Eközben a menekültek szinte minden fellelhető fát eltüzelnek, ugyanis sötétedés után fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Ennek nyomán apró tábortüzek fénye világítja meg a környéket.

A menekültek egyre türelmetlenebbek, verekedések is előfordulnak. A határon egy koszovói bureksütő elmondta az MTI tudósítójának, hogy szemtanúja volt annak, amint öt afgán fiatalember nekiugrott egy idősebb szíriai férfinak. A szlovén rendőrök közbeléptek, és bilincsben vitték el a verekedőket.

Ugyanakkor láthatóan egyre inkább hosszú távra rendezkednek be, készülnek a mind hidegebb időjárási körülményekre az osztrák hatóságok, amelyek csarnokszerű, acélszerkezetű fűthető sátrakkal szinte a határátkelő teljes területét lefedték.

A buszok csütörtökön is ingajáratban közlekedtek Spielfeld és az ausztriai tranzitállomások, illetve a német határ között. Ugyancsak jelen vannak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának az aktivistái, akik élelmet és vizet osztanak a fagyoskodó embereknek - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.