Válogatott kínzásokról számol be egy volt guantánamói fogoly

Forrás: REPRIEVE

-

A kötözések emléke még ma is kísérti a brit Shaker Aamert.


A most 48 éves brit Shaker Aamert 14 évig tartották fogva Guantánamón. A férfi most először adott interjúkat a szabadulása óta. A Daily Mailnek többek között azokról a válogatott kínzásokról mesélt, amelyeket az amerikai fogságban el kellett viselnie. Az egyik legrosszabb emléke az, amikor a kezét és a lábát hátrakötözve kellett hason feküdnie a földön. „Annyira fáj, hogy sírsz” – idézte fel az érzést. Egy-két perc is megerőltető ebben a pozícióban, de előfordult, hogy neki 45 percet kellett kibírnia így, ráadásul közben még rugdosták is.

Shaker Aamernek felesége és két gyereke volt. A családjával nagyon ritkán válthatott levelet, és ezeket is cenzúrázták. A felesége által küldött fotókat is a kínzására használták fel a fogva tartói: évekig nem adták oda neki a gyerekeiről készült képeket, majd megzsarolták, hogy csak akkor kapja meg őket, ha vallomást tesz.

A férfit terrorgyanúval tartották fogva Guantánamón, de az amerikai hatóságok soha nem emeltek vádat ellene, sőt kétszer tisztázták is, hogy nem jelent biztonsági veszélyt. Shaker Aamer két hónappal a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt járt Afganisztánban, ő azt állítja, azért, mert az ingatlanárak alacsonyak voltak, és a megélhetés is könnyebb volt, ő pedig jobb életet akart a családjának. A Nagy-Britanniában eltöltött hat év alatt anyagi nehézségei voltak, és nem akart segélyeken élni.