Valóban elkaszálta az Alkotmánybíróság a Quaestor-törvényt

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény egyes rendelkezéseit: az Ab szerint a törvény diszkriminatívan határozta meg a kárrendezésre jogosultak körét, a kárrendezésbe bevont befektetési szolgáltatók esetében pedig aránytalan a tulajdonkorlátozás, és a felkészülési idő sem elegendő. A testület ugyanakkor kimondta: van lehetőség alkotmányos kárrendezésre.


Hétfőn megírtuk, hogy ez lesz a döntés a károsultmentő csomagról. Az Alkotmánybíróság (Ab) kifogásolta azt is, hogy az úgynevezett káron szerzés tilalmába ütközik, hogy a csődbe ment cég ügyfeleit olyan kötvények után is kártalanítsák, amelynek hozamait korábban már felvették.

A csődbe ment cég ügyfeleit 6 millió forintos értékhatárig eddig a Befektetővédelmi Alap (Beva) kártalanította, de csak a Quaestor által eladott fiktív kötvények után. Az elbukott befektetések fennmaradó összegét 30 millió forintig az áprilisban létrehozott Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának (Quaestor-alap) kellett volna kifizetnie. Az alap eddig a jogi bizonytalanságok miatt nem fizetett. A VS.hu úgy tudja, a kormány dolgozik egy új törvényen.