Válni csak így érdemes

Fotó: AFP / PHILIPPE MERLE / AFP / PHILIPPE MERLE

-

Jelena Ribolovljeva jól házasodott, de még annál is jobban vált el. A genfi bíróság ítélete szerint ugyanis volt férje, Dmitrij Ribolovljev vagyonából 4,5 milliárd dollárt át kell engedjen exnejének.


Az orvosból lett orosz milliárdos Ribolovljev – aki többek között a francia AS Monaco FC fő tulajdonosa és a tíz leggazdagabb orosz oligarcha egyike – 9 milliárd dollárra (kétezer milliárd forintra) becsült vagyonának felét kénytelen átadni volt feleségének. A 2008 óta húzódó válóper eredményeképp a bíróság Jelenának ítélte a pár kiskorú gyermekének felügyeletét is. A válásról a történelem legnagyobb vagyonfelosztási megállapodásaként számolt be a nemzetközi sajtó. Dimitrij és Jelena az orvosi egyetemen ismerkedtek meg, és 1987-ben, még diákként házasodtak össze. Házasságukból két gyermek született, a kisebbik most 13 éves.

A szarból felépített vár

A 47 éves, permi születésű Ribolovljevet a világ 147-ik leggazdagabb embereként tartja számon a Forbes. Az oligarcha vagyonát a peresztrojka meghirdetését követően alapozta meg, egy mágneses „alternatív gyógyászati eszközöket” forgalmazó családi vállalkozás segítségével. 1992-ben tőzsdézni kezdett, miután a permi térségben elsőként kapott az orosz pénzügyminisztériumtól kötvénykereskedelmi engedélyt. Befektetési cégéből megszerzett vagyonából bankot alapított, majd 1995-ben minden üzleti érdekeltségétől megszabadult, hogy az Uralkali műtrágyagyártóba bevásárolja magát. Dmitry Rybolovlev A következő évtized során a céget a világ vezető műtrágyagyártójává tette, majd 2007-ben az Uralkalit a londoni tőzsdére vitte. A lépést az egyik legsikeresebb orosz tőzsdei bevezetésként jellemezték a pénzügyi szakemberek, mert épp egybeesett a műtrágya alapjául szolgáló káliumsók világpiaci árának meredek emelkedésével, így rendkívül jó befektetésnek tűnt. Ribolovljev 2010-ben kiszállt a cégből, miután az az orosz állam célkeresztjébe került, és egy darabig úgy tűnt, a Jukoszhoz hasonló sorsra jut. Pénzét Ciprusra menekítette, ahol a Bank of Cyprus közel 10 százalékos tulajdonosává vált. A földközi-tengeri szigetországban ezt követően megszaporodtak a bankszámlát nyitó oroszok, akik a ciprusi bankrendszer bedőlését követően Ribolovljev társai lettek a bankban. Sokáig gondolkodott, hogy Roman Abramovicshoz hasonlóan bevásárolja magát egy angol fociklubba; a Manchester Unitedot nézte ki magának, 2011-ben végül mégis az AS Monaco többségi tulajdonát szerezte meg.

Jelena mindent visz?

Ribolovljev vélhetően ragaszkodni fog az ASM megtartásához, így felhalmozott vagyonának egyéb darabjait kell majd volt feleségének átengednie. Ilyen lehet a Donald Trupmtól vásárolt floridai tengerparti kastély, a Maison de L’Amitie. - - Vagy az Onassis-családtól megvásárolt Skorpios-sziget. - - A család vagyonának fele mellett a genfi bíróság havi 129 ezer dolláros (több, mint 28 millió forintos) gyerektartást is megítélt a volt feleségnek, ám Ribolovljev szerint ez a fellebbezések eredményeképpen még csökkenhet.