Vallottak az elfogott diverzánsok az oroszok szerint

-

Az FSZB szerint azért érkeztek a Krím félszigetre, hogy kémkedjenek.


Videofelvételt tett közzé az orosz titkosszolgálat: ezen a Krímben elfogott állítólagos diverzánsok bevallották, hogy az ukrán védelmi minisztérium hírszerző főosztályán szolgálnak. Az volt a céljuk, hogy hírszerzési adatokat gyűjtenek és diverziókat készítsenek elő.

A két férfi egyike, Dmitrij Stiblikov 1970-ben született a szibériai Csitában, 1992-ben végzett a kijevi Frunze katonai főiskolán. „Az ukrán nemzetvédelmi egyetem 1998-ban történt elvégzése után a ukrán védelmi minisztérium felderítési főosztálya, GUR a tisztje lettem" - mondta a kihallgatójának. Jelenleg ezredesi rangban szolgál.

A Krím és Szevasztopol elcsatolása után Stiblikov feladata az volt, hogy információkat gyűjtsön az új orosz katonai egységek felvonultatásáról, a diverzióra alkalmas épületekről, a Krímben szolgáló alegységekről és az általuk végrehajtott hadgyakorlatokról. A felvételen azt is bevallotta, hogy interneten, kódolva küldte az adatokat.

A másik férfi, Alekszej Beszarabov, 1976-ban született a Novgorodi területen. Ő szintén bevallotta, hogy az ukrán fegyveres erők katonája. Korábban az ukrán haditengerészet odesszai felderítőközpontjában szolgált, majd a hírszerző főosztály különleges felderítési osztályán. 2008 óta a GUR operatív tartalékos tisztje, ezredesi rangban.


Az ukránok tagadják

Az FSZB szerint november 9-én Szevasztopolban elfogták az ukrán hírszerzés „diverzáns-terrorista" csoportjának 2 tagját, akik krími katonai és közellátási infrastruktúrák ellen terveztek diverzáns akciókat. "Az elfogottaknál nagy erejű robbanószereket, fegyvereket és lőszereket, különleges kommunikációs eszközöket foglaltak le, továbbá a bűnös tevékenységükre utaló tárgyi bizonyítékokat, így a feltételezett diverziós tevékenységekhez szükséges térképeket" - közölte az FSZB.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője kacsának minősítette a moszkvai bejelentést. Andrij Liszenko azt mondta, hogy az FSZB hazugsággyárrá változott. Szerinte az oroszok állítása szemenszedett hazugság, célja pedig az, hogy az orosz titkosszolgálatok hatékonyságát bizonyítsa és lejárassa az ukrán fegyveres erőket. A másik célja szerinte az, hogy megtévessze az orosz lakosságot és a nemzetközi közösséget, és agresszív államnak állítsa be Ukrajnát.

A Krímben 2014 februárjában jelzés nélküli egyenruhát viselő orosz katonák ellenőrzésük alá vonták a stratégiai jelentőségű létesítményeket, bár Oroszország tagadja, hogy beavatkozott volna az ukrajnai válságba. Márciusban a nemzetközi közösség által el nem ismert népszavazást tartottak a félszigeten, és a szavazók elsöprő többsége az Oroszországhoz való csatlakozás mellett foglalt állást. A terület elcsatolásáról - amelyet a nemzetközi közösség azóta sem ismer el - két évvel ezelőtt, 2014. március 18-án írták alá a megállapodást. Azóta Moszkva a félszigetet az Oroszországi Föderáció részének tekinti.