Vallottak a pártvezetők

Fotó: VS.hu/Hirling Bálint / VS.hu/Hirling Bálint

-

A parlamentbe bejutott pártok vezetői is beadták vagyonbevallásaikat. Életek számokban és ingatlanokban.


A Fidesz elnöke, Orbán Viktor szegényebb lett az elmúlt év vége óta. A kormányfőről készített összegzést itt olvashatják.

A legnagyobb ellenzéki párt az MSZP, ám nem volt könnyű megtalálni a párt vezetőjét. Mesterházy Attila, aki nemrégiben mondott le a párt vezetéséről továbbra is egy 68 négyzetméteres óbudai panellakás tulajdonosa, de megtartotta két, egyenként 16-16 négyzetméteres veszprémi garázsát is. Megmaradt az alsóörsi vízparti telek, valamint a szintén alsóörsi és a balatonalmádi rét is, sőt a a lovasi szántót sem adta el. Mesterházy Attilának nincs autója, de híressé vált motorját megtartotta, miként herendi porcelánjaitól sem vált meg. Ugyanakkor félmillió forinttal, 8,5 millióra nőtt készpénze, ám továbbra is 1 millió forintos banki hiteltartozása van. Amíg pártelnökként dolgozott, addig ezért havi 282 ezer forintot kapott. Az MSZP jelenlegi irányítója, Botka László továbbra is felerészben tulajdonosa Szegeden egy 843 négyzetméteres telken álló 166 négyzetméteres családi háznak, valamit Szuha-Mátraalmáson egy üdülőövezeti családi háznak. Készpénzét 3,5 millióról 4 millió forintra tudta növelni. A bankszámláján lévő pénzt 31-ről 32,5 millió forintra növelte. Szeged polgármestereként havi 680 ezer forintot keresett, ám júniustól már csak a képviselői díját veheti fel. A szocialisták legesélyesebb elnökjelöltje, Tóbiás József felerészben tulajdonosa Érden egy 165 négyzetméteres lakóháznak Érden, ám dombrádi házát idén eladta. Autója nincs, csak egy kismotorja. Korábban nem volt jelentősebb készpénze, ám most 2 és fél millió forintról adott számot. Ugyanakkor továbbra is tartozik 10,5 millió forinttal a bankoknak és 1,3 millióval magánszemélyeknek.  


Mesterházy és Schiffer

Mesterházy Attila; Schiffer András, vagyonnyilatkozat, pártelnök

Schiffer Andrásnak, az LMP egyik társelnökének van egy 85 négyzetméteres társasházi lakáas a XIII. kerületben. Kintlevőségei kis mértékben, 3,5 millióról 3,2 millió forintra csökkentek. Jelentősen csökkent banki hitele is, így a tavaly év végi 961 ezer forint helyett már csak alig 212 ezer forinttal tartozik. Ügyvédi irodájából továbbra sincs jövedelme. Szél Bernadett, aki szintén az LMP társelnöke, tulajdonosa egy 90 négyzetméteres kertes háznak Budakeszin és egy 64 négyzetméteres lakásnak a IX. kerületben. Egy kft. résztulajdonosa, egy bt.-ben pedig kültag, ám bevallása szerint ezekből nem származik jövedelme.  


Vona Gábor

Vona Gábor, vagyonnyilatkozat, pártelnök

Vona Gábor, a Jobbik elnöke nevén sem ingatlan, sem értékes ingóság nincsen. Takarékbetétben elhelyezett magtakarításai a tavaly év végi 3 millióról 1 millió forintra csökkentek. Könyvkiadásból továbbra is havi csaknem másfél millió forint bevétele származik.  


Semjén Zsolt, a KDNP elnöke felerészben tulajdonosa egy 123 négyzetméteres és egy 42 négyzetméteres lakásnak a II. kerületben. Balatonfenyvesen életjáradéki szerződés keretében haszonélvezője egy 102 négyzetméteres üdülőnek. Antik bútorait még őrzi. Miniszterként - képviselői fizetése mellett - több mint 1,1 millió forintot keres havonta.  


Semjén Zsolt

Semjén Zsolt, vagyonnyilatkozat, pártelnök

Bajnai Gordonnak, az Együtt-PM pártszövetség vezetőjének van egy 271 négyzetméteres háza a XII. kerületben, felerészben tulajdonosa egy 1710 négyzetméteres üdülőteleknek Tihanyban, Etyeken pedig egy 1362 négyzetméteres zártkert tulajdonosa. Nemesnádudvaron van egy 137 négyzetméteres pincéje és egy 52 négyzetméteres présháza. Etyeken felerészben tulajdonoas még 3582 négyzetméternyi ingatlannak. Bajnai Gordon egy nagyobb értékű festményről is beszámolt. Több mint 55 millió forint kintlevősége van. Az EBIT Consulting Kft. ügyvezetője, ám ezt a tevékenységét szünetelteti. Fizetést így onnan nem kap, ám osztalékot felvesz, amennyiben eredményes a cég. Résztulajdonosa még egy bécsi székhelyű cégnek. (Bajnai Gordon lemondott képviselői mandátumáról.) Kónya Péter, az Együtt-PM társelnöke résztulajdonosa egy újpesti családi háznak, van egy 8 éves Skoda Superb személygépkocsija. Bankszámláján másfél millió forint értékű deviza van a 12 millió forint lakáshitele mellett. Kónya Péter egy médiaszolgáltató bt ügyvezetője, ám ebből nincs jövedelme. Szabó Tímea, a PM társelnöke tulajdonosa egy 72 négyzetméteres budapesti, felerészben pedig egy 86 négyzetméteres óbudai lakásnak. Van egy 3 éves Citroen Xsara gépkocsija. Tavaly év végén 15 millió forinttal tartozott a bankoknak, ezt mostanra 10 millió forintra csökkentette, ám további 4 millió forinttal lett adósa magánszemélyeknek.  


Bajnai Gordon

Bajnai Gordon, vagyonnyilatkozat, pártelnök

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke továbbra is tulajdonosa egy 50 négyzetméteres pápai lakásnak, Kötcsén pedig feleségével közös tulajdonban van egy 267 négyzetméteres családi háza. Ez utóbbit több mint 67 millió forint jelzáloghitel terheli, ami 2,5 millióval több, mint tavaly év végén volt.  Gyurcsány Ferencnek továbbra is van 1,5 millió forint kintlevősége. Visszaesett az Altus Zrt.-ből származó tulajdonosi osztalékbevétele. A tavalyi csaknem 79 millió forint után, idén eddig mindössze kevesebb mint 69 millió forint osztalékelőleget tudott felvenni. Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke egy 60 négyzetméteres zuglói társasház és egy 176 négyzetméteres gyöngyösi családi ház, illetve egy 29 négyzetméteres garázs, valamint egy 75 négyzetméteres balatonmáriafürdői családi ház résztulajdonosa. Van egy régi Fordja és egy 7 éves Volkswagen gépkocsija is. Takarékbetétben csaknem 1,2 millió forintja van, míg biztosításokban több mint 6,5 millió forintot tart. Az ELTE-n óraadó tanárként havi 15 ezer forintot keres. Írtunk más politikusok friss vagyonnyilatkozatairól is: itt, itt, itt és itt.