Vallomást tett a Németországban elfogott fegyvercsempész

-

A bíróság szerint nincs bizonyíték, hogy a párizsi merénylőknek szállított volna felszerelést.


A müncheni tartományi bíróságon beismerő vallomást tett a fegyvercsempészettel gyanúsított montenegrói férfi, akit fegyverekkel és robbanóanyaggal fogtak el tavaly, pár nappal a 130 ember halálát okozó párizsi merényletek előtt. November 5-én az osztrák–német határon a kocsija csomagtartójában kézigránátokat, gépkarabélyokat, pisztolyokat, revolvereket, lőszert, dinamitot és gyutacsokat találtak.

Az ügyészség szerint az 51 éves férfinak tudnia kellett volna, hogy a fegyvereket támadáshoz fogják felhasználni, a müncheni bíróság szerint azonban nincs kellő bizonyíték a vádpont alátámasztásához. A hatóságok megállapították, hogy a kocsi navigációs rendszerében egy párizsi cím volt beállítva. A nyomozók azonban máig nem tudták megállapítani, hogy a férfi kapcsolatban állt-e merénylőkkel.

A vádlott azzal védekezett, hogy pénzszűkében volt, és 2000 eurót (620 ezer forintot) keresett volna az úttal. A bíróság négy év és három hónap börtönt ajánlott a férfinak, ha beismeri, hogy fegyvert és robbanóanyagot csempészett. Ítélet a jövő hétre várható.