Vallomást tett a bangkoki robbantás egyik gyanúsítottja

Fotó: MTI/EPA / Diego Azubel

-

Beismerő vallomást tett a bangkoki pokolgépes merénylet egyik gyanúsítottja – közölte a thaiföldi rendőrség szerdán, miközben a média nyilvánossága előtt rekonstruálták a bűncselekményt a különböző helyszíneken. Ez az eljárás gyakori eleme a nyomozásnak Thaiföldön.


Az egyik fő gyanúsított, akit szeptember 1-jén fogtak el a thaiföldi–kambodzsai határon, beismerte, hogy átadott a feltételezett robbantónak egy hátizsákot, amelyben egy pokolgép volt. Azt egyelőre nem tudni, ki készítette a szerkezetet, ki tette a hátizsákba, és ki az a férfi, aki elhelyezte az Eravan hindu szentélynél. A gyanúsított azt is bevallotta, hogy a hátizsákot abból a lakásból vitte el, amelyben a rendőrség augusztus 29-én pokolgépkészítéshez szükséges anyagokat talált. A hátizsákot egy vasútállomáson adta át a robbantónak.


A hatóságok azt állítják, hogy a hálózatból legalább két ember – köztük a szerdai bűnügyi rekonstrukció főszereplője – török állampolgár. Utóbbinak kínai útlevele is van. Ezek a körülmények azt az elméletet támasztják alá, hogy a merénylet bosszú volt, mert Thaiföld júliusban hazatoloncolt több mint száz ujgurt Kínába. A muzulmán ujgurok etnikailag közel állnak a törökökhöz. Az ujgur szálat a rendőrség hivatalosan nem erősítette meg.

Az augusztus 17-én elkövetett merényletnek húsz halálos áldozata és több mint 120 sebesültje volt. A halottak közül 14 külföldi, heten Kínából, illetve Hongkongból érkeztek.