Vallási fanatikusok fognak Lorde ellen tüntetni

Fotó: AFP / Frederic J. Brown

-

HÁTTÉR

Valószínűleg a legerőszakosabb amerikai kisegyház fog tünteni az új-zélandi énekesnő ellen. Nem ez a legfurcsább akciók, okoztak már botrányt temetésen is.


„Lorde egyáltalán nem bölcs” – véli a Westboro Baptista Egyház, amelynek tagjai tüntetni fognak az új-zélandi énekesnő március 21-i, Kansas Cityben rendezett koncertjén – adta hírül a 3News.

„Ennek a generációnak a tagjai azt hiszik, hogy (...) mindent jobban tudnak, mint a korábbiak. NEM, nincs új a nap alatt”
– teszik hozzá a fura amerikai baptisták, akik jelenleg olyan embert utálnak, akit az egész világ szeret. A még csak tizenhét éves Lorde (Ella Yelich-O'Connor) ugyanis Pure Heroine című albumával elkápráztatta a világot. Január végén két Grammy-díjat is nyert a Royals című opuszával (legjobb popdal, év dala).


Nem ez a Westboro első furcsa húzása

A Westboro Baptista Egyház korábban Lady Gagát, Ronnie James Diót és iskolai lövöldözések áldozatait is megtalálta, ellenük is akcióztak a baptista hívek, de talán nem az volt a legfurcsább húzásuk. Rendszeresen feltűnnek ugyanis elhunyt amerikai katonák temetésein is, ahol olyan feliratokat hordoznak körbe, mint például: „Köszönjük, Istenünk, a halott katonákat!”, „Köszönet 9/11-ért!” És hogy miért? Mert úgy hiszik, hogy ezek a halálesetek Isten büntetései az Egyesült Államok erkölcstelensége és a homoszexuálisokkal, valamint az abortusszal szembeni toleranciája miatt. Az egyházat már kizárta soraiból a két legnagyobb amerikai baptista csoport. A temetések megzavarása miatt több államban törvényt hoztak ellenük. Sőt még egy exkatonákból álló motorosbanda - a Patriot Guard Riders - is alakult, hogy megvédje a westborósoktól a temetéseket.


Íme a Westboro Royals-paródiája


Lorde mozgósította híveit

A kilencvenes évek tinivígjátékainak folyton feketébe öltöző, rejtélyes-problémás lányát folyton megtestesítő énekesnő egyébként könnyeden reagált a Westboro Baptista Egyház terveire. Azt írta rajongóinak Twitteren, hogy mindenki öltözzön szivárványszínű ruhába aznap, és adjon csókot az egyház velük azonos nemű tagjainak.

„A karácsony hamarabb érkezik el Kansas Cityben”
– tette hozzá Lorde, ám később törölte tweetjeit, amelyek azonban szerepelnek a 3News oldalán.