Vallási és politikai vezetők bírálták a síita főpap kivégzését

Fotó: AFP / STR

-

Súlyos politikai hibának minősítette Szaúd-Arábia részéről Nimr al-Nimr síita főpap kivégzését Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, aki szerint az „isteni kéz” bosszút áll majd ezért a cselekményért. Ali al-Szisztani ajatollah, Irak vezető síita méltósága szintén élesen elítélte Rijád tettét.


„Nimr al-Nimr mártír sejk kivégzése Szaúd-Arábia vezetőinek politikai hibája” – mondta Hamenei az iráni vezető egyházi személyek teheráni gyűlésén. Úgy vélte, hogy a főpap igazságtalanul kiontott vére bosszút gerjeszt majd Rijáddal szemben. Az „isteni kéz” minden bizonnyal bosszút áll a szaúdi vezetőkön – hangsúlyozta Hamenei, aki egyébként már az előző napon Twitter-bejegyzésben fejezte ki tiszteletét Nimr al-Nimr iránt. Honlapján olyan kép látható, amely Szaúd-Arábiát az Iszlám Állam terrorszervezethez hasonlítja.Ali al-Szisztani ajatollah, Irak vezető síita méltósága „igazságtalan agressziónak” nevezte a kivégzéseket. Közleményében saját és hívei nevében úgy fogalmazott: „végtelen szomorúsággal és sajnálattal fogadtuk a testvéreink mártírhaláláról szóló bejelentést”.

Haszan Róháni iráni elnök teljes mértékben igazolhatatlannak minősítette a szaúdi vallási vezető kivégzését.

Szombaton az iráni Forradalmi Gárda is megtorlást helyezett kilátásba a történtek miatt.

Szaúd-Arábiában negyvenhét embert végeztek ki szombaton terrorizmus vádjával, köztük volt a neves síita főpap is, akinek lefejezését azonnal elítélték Irán, Libanon és Irak vallási és politikai vezetői. Az Európai Unió és az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet is bírálta a kivégzéseket.

A halálos ítéletek végrehajtását szombat reggel jelentette be a szaúdi belügyminisztérium. A kivégzéseket 12 városban hajtották végre. A tárca szerint a kivégzettek zömének köze volt az al-Kaida terrorszervezet által 2003 és 2006 között Szaúd-Arábiában elkövetett merényletekhez. A 47 kivégzett közül 45 szaúdi volt, illetve lefejeztek egy csádi és egy egyiptomi állampolgárt is.