„Vállalom a következményt” - Bencsik nemmel szavazott a dohányellátóra

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-


Bencsik János fideszes képviselő nemmel szavazott a központi dohányellátóról szóló törvény hétfő délutáni szavazásánál. Úgy tudjuk, morális okokból nyomott nemet, és ezt előre jelezte is a frakciónak, azt is megemlítve, hogy vállalja az ezzel járó következményeket. A képviselő nem kommentálta az ügyet a VS.hu megkeresésére, a Facebookon ugyanakkor leírta a véleményét az ügyről.


Eszerint a harmadik trafiktörvényt „nagyon szerette volna a szavazatával támogatni”, ugyanakkor nem látta biztosítottnak, hogy a dohánykereskedés valóban állami monopólium legyen, s az abból származó haszon a közjót szolgálja. „A most elfogadott változat lehetőséget biztosít arra, hogy az állam ezt a jogosultságot pályázat nélkül adja tovább egy magántársaság számára", írja.

A politikus kommentálta a segélyezési rendszer átalakítását is: szerinte az eltérő anyagi helyzetben lévő települések eltérő szociális ellátó rendszert fognak működtetni. „Az érintett lakosság egy része a rosszabb adottságú településekről megkezdi az elvándorlást”, vélekedett a Facebook-bejegyzésében, hozzátéve: „a törvény módosítása tovább gyarapíthatja a szegények számát, növelheti a szegénység mélységét, felerősítheti a belső migrációt, a devianciák és a bűncselekmények számosságát, miközben a fiatal nemzedéktől elzárhatja a felzárkózás lehetőségét”. Bencsik ennél a szavazásnál tartózkodott.


Holnap is tartózkodni fog

Információink szerint a frakciónak Bencsik korábban azt is jelezte, hogy morális okokból a vasárnapi zárvatartás holnapi megszavazásakor is tartózkodni fog.


Bencsiknek nem ez az első esete, amikor nem értett egyet a képviselőtársaival. Tavaly a frakción belül Ángyán Józseffel együtt nemmel szavazott a földtörvényre (ennek következményeként Ángyán ki is lépett a Fideszből), valamint a trafiktörvény tavalyi módosításánál tartózkodott. Utóbbiban a kormánypárti képviselők a dohány-kiskereskedők árrésének 10 százalékra való emelését, és a dohányboltokban árusítható termékek kiszélesítését szavazták meg.


Bencsik mai döntéseinek magyarázata