Valentino Rossi balhét csapott a MotoGP-ben

Fotó: AFP / MANAN VATSYAYANA

-

Rossi feltartással vádolja Márquezt, és azzal, hogy segített Lorenzónak Ausztráliában. Nem hiszi, hogy ő volna Márquez példaképe, és jobbnak tartja Biaggi viselkedését, akivel ugyan utálták egymást, de legalább nyíltan.


Hétvégén Malajziában versenyez a gyorsaságimotoros-vb mezőnye, a magyar idő szerint reggel nyolckor kezdődő futam tétje óriási: Valentino Rossi a tizedik vb-győzelmére hajt, de yamahás csapattársa, Jorge Lorenzo mindössze 11 pontra mögötte az összetettben. A malajziai az utolsó előtti futam, a Forma-1-ből is ismert szepangi pályán.

A világ leesett állal figyelte a MotoGP előző hétvégi, ausztráliai futamát, ahol az első négy a hajrában egy ponton negyed másodpercen belül volt, és összesen 52-szer előzték egymást sokszor jóval 300 km/órás tempó felett. Rossi azonban Malajziában, a futam előtti sajtótájékoztatón kiborította a bilit: azt állította, hogy Marc Márquez – az előző két vb győztese – szándékosan feltartotta őt, hogy kedvezzen spanyol honfitársának, Lorenzónak.


Rossi beszél, Márquez figyel


Márquez játszott velünk

Ausztráliában a fent említett négyes végül Márquez, Lorenzo, Andrea Iannone, Rossi sorrendben ért célba, ezzel csökkent Rossi előnye 18 pontról 11-re. Rossi a sajtótájékoztatón lassan, megfontoltan, de határozottan azt állította, hogy „Márquez csak játszott velünk”, mivel egy fokkal gyorsabb volt mindenkinél, mégsem ment Lorenzo után. Később Iannone is ugyanezt állította, hozzátéve, nem tudja, miért csinálta ezt Márquez, stratégiai okokból, vagy bármi más miatt. „15 kör után, az ötös kanyart elhagyva nagyon lassan ment, könnyedén megelőztem. Nem tudom, miért tette, de az biztos, hogy sokkal jobb tempója volt” – morfondírozott Iannone.

Rossi mindenesetre nem csak pillanatnyi dühében beszélt: azt mondta, a verseny közben ezt nem érzékelte pontosan, de később visszanézte a futamot és tanulmányozta a köridőket, amiből egyértelműen erre a következtetésre jutott. „Marc lett Jorge új rajongója” – fogalmazott, miközben végig kerülte Márquez tekintetét, de Lorenzóra odapillantott. Márquez közben mosolygott, majd az előtte lévő italért nyúlt, Lorenzo meg az állát vakargatta.


Iannone és Lorenzo is kényelmetlenül érezte magát


De miért előzött?

Lorenzótól megkérdezték, úgy érezte-e, hogy Márquez segítette? „Persze, főleg az utolsó körben.” Márquez komoly hátrányt dolgozott le az utolsó körben, majd nem sokkal a leintés előtt az élre állt.

Kérdezték Márquezt is, hogy segített-e: „Természetesen nem. A saját versenyemet futottam, ha Lorenzót akartam volna segíteni, nem előzöm le az utolsó körben. Nem feszegetem a határokat, nem kockáztatok. Nem tudom, miért mondják ezt Rossiék.” A spanyol hondás hozzátette, puha első gumikon versenyzett, ezért nem mehetett 27 körön át a maximumon, ahogy mondta, „valóban próbáltam óvni a gumikat, de mindenki tudja, hogy az én stratégiám szerint nem hajtok ki mindent a rajttól a célig folyamatosan. A legjobbamat nyújtottam, más versenyzőnek pedig csak akkor segítenék, ha az a csapattársam.”

Rossinak arra is volt magyarázta, miért előzte meg végül Lorenzót Márquez: „Nem volt szerencséje, Jorge tempója nem volt igazán jó aznap, különben már rég elhúzott volna az utolsó körre.”


Rossi már Malajziában gyakorol


Rossi taktikázik?

Könnyen lehet, hogy Rossi csak megelőző szerelésnek szánta a beszólást, hogy Márqueznek eszébe ne jusson Lorenzót segíteni, de ezek után kérdés, melyikük mennyire lesz feszült a versenyen. Ha Rossi hibázna, még maradna esélye az idényzáró valenciai futamon is, de ott már óriási lenne Lorenzo lélektani (és pontszámbeli) fölénye. Ha esetleg Lorenzo hibázna, vége lenne a vébéjének.

Tehát már nem csak Rossi és Lorenzo közt van extra feszültség – mert csapattársként egy garázsban készülnek a mindent eldöntő csatákra –, hanem vége Rossi és Márquez korábbi jó kapcsolatának is.


A vb-nek azért Lorenzo és Rossi közt kell eldőlnie


Visszamenne az időben

Rossi később az olasz sajtónak részletesen is nyilatkozott, megerősítette a fentieket, és ismét odaszúrt egyet a nála jóval fiatalabb Márqueznek: „Tényleg a példaképe volnék? Valóban kint van a poszterem nála otthon? Nem vagyok olyan biztos ebben. Vissza kellene mennem az időben, és megnézni.”

Arról, mégis mi baja volna a hondásnak vele, Rossi korábbi ütközéseket említett: „Bár sose mondta, de azt gondolja, Argentínában én ütöttem ki a versenyből, majd Assenben miattam nem nyert, mert levágtam az utolsó sikánt. Azóta mérges rám, és gyerekesen azt gondolja: 'ha én nem nyerek, akkor legalább te se.' Ilyen szempontból Lorenzo számára a kevésbé gonosz. Az első jel a 2013-as Laguna Seca-i futam volt, ahol veszélyesen előzött le egy lehetetlen helyen, mert ugyanazt akarta csinálni velem, amit én Stonerrel öt évvel korábban, holott pár kanyarral később simán leelőzhetett volna.”

„Sajnálom, nagyon dühös vagyok. Nem gondoltam, hogy Márquez akadályoz majd a bajnokságban, azt hittem, csak Jorgével harcolok már. Nem lesz könnyű dolgom, ha gyorsabb, de szándékosan lelassít – kesergett tovább Rossi. – Akkor már jobban értékelem Max Biaggi viselkedését. Kölcsönösen utáltuk egymást, de az legalább tiszta volt és őszinte.”