Választást tartanak Montenegróban

Fotó: MTI/EPA / PETRIT PRENAJ

-

Parlamenti választást tartanak Montenegróban vasárnap, és a győzelemre ismét a kormányzó, Milo Djukanovic vezette baloldali Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) van a legnagyobb esélye.


A DPS 1991 óta vezeti az országot, Milo Djukanovic pedig ugyanilyen régóta, huszonöt éve miniszterelnöke vagy köztársasági elnöke az Adria-parti államnak. Montenegróban negyedszer választják meg a parlamentet, amióta a köztársaság 2006-ban különvált Szerbiától, Milo Djukanovic pedig hetedik mandátumára készül.

Az 54 éves Milo Djukanovicot a „függetlenség atyjának” is nevezik a montenegróiak, és ő volt az is, aki az országot 2008-ban elindította az Európai Unió felé vezető úton. A délszláv állam 2010. december 17-én az EU tagjelölt országává vált, s másfél évvel később, 2012 júniusában meg is kezdődtek a csatlakozási tárgyalások. A 33 tárgyalási fejezetből eddig 24-et nyitottak meg, és kettőt ideiglenesen le is zártak, ezzel a teljes jogú uniós tagság előtt álló nyugat-balkáni országok közül Montenegró jutott a legtovább az európai integráció útján. A csatlakozást a lakosság 61 százaléka támogatja.

A parlamenti választáson tizenhét választási listára lehet szavazni. A legnagyobb támogatásra továbbra is a DPS számíthat, a különböző közvélemény-kutatások 38-43 százalékos támogatottságot mutatnak, habár a 38 százalék történelmi minimumot jelentene a párt számára. A belpolitikai viták miatt egyébként is kompromisszumokra kényszerülhet a párt, abszolút többséget ugyanis egyik előrejelzés szerint sem tud szerezni a 81 fős törvényhozásban.

Tizennyolc éve ez az első eset, hogy a DPS korábbi koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (SDP) nélkül indul a választáson. A miniszterelnök január végén bizalmatlansági indítványt nyújtott be önmaga ellen, azt követően, hogy Montenegró tagfelvételi meghívást kapott a NATO-ba, és emiatt egyre nőtt a feszültség a Nyugat-barát kormány és az oroszbarát ellenzék között. A háromnapos vita végén a 81 fős törvényhozás 42 képviselője támogatta a miniszterelnököt, ám a vita szakadáshoz vezetett a DPS és az SDP között, amely most komoly ellenfele lehet Milo Djukanovic pártjának.

A kampány során világossá vált, hogy a valódi „harc” az Európa-barát és oroszbarát pártok között alakulhat ki. Az ellentétek jól látszódtak a tavalyi év végén: Montenegró NATO-meghívását a kormány óriási sikerként ünnepelte, míg Oroszország rosszallással figyelte, és a Moszkvával szimpatizáló pártok tüntetések szerveztek Podgorica utcáin.

Az egykamarás parlamentet négy évre választják, a jelöltek egyharmadának pedig a törvényi előírások szerint nőnek kell lennie. A kormányalakításhoz egy pártnak vagy koalíciónak 41 parlamenti helyet kell megszereznie.

Pénteken kampánycsend kezdődött a 650 ezres lakosú országban, a szavazásra jogosult 528 ezer állampolgár vasárnap 7 és 20 óra között járulhat az urnák elé.

A választásokat megnyerő pártnak a gazdasági problémákkal is foglalkoznia kell. A Nemzetközi Valutaalap ugyan 5,1 százalékos gazdasági növekedést jósol Montenegró számára az idei esztendőben, a Világbank azonban a hiányosságokra hívta fel a figyelmet. Adatai szerint a költségvetési hiány 2017-ig nyolc százalék marad, majd 2018-ra kismértékben, 7,3 százalékra csökken. Az államadósság viszont tovább nőhet, és 2018-ra a jelenlegi 82,6 százalékról 88 százalékra emelkedik majd az előrejelzések szerint.