Választási mozgalmat hirdetett Gulyás Márton

Fotó: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

Azt követelik, hogy még az idén arányos választási rendszert vezessenek be.


A budapesti Szabadság téri demonstráción választási mozgalmat hirdetett Gulyás Márton civil aktivista. Célja, hogy legkésőbb az év végéig arányos választási rendszert vezessenek be. A Nem maradunk csendben Facebook-csoport megmozdulásán azt mondta: olyan parlamentre van szükség, amelyben valós társadalmi erők jelennek meg. Szerinte amíg ilyen a választási rendszer és a hatalom, addig a parlament "színháznak kiváló, népképviseletnek gyalázatos". Úgy vélte, "a Fidesz-ország helyett közös ország kell, ahol a hatalmat nem a klientúra kistafírozására használják, és azokat díjazzák, akik építik a hazát".

Gulyás szerint "2018-ban arányos és egyenlő feltételek járnak mindenkinek, ez még Gyurcsánynak, Vonának vagy Karácsonynak is jár".

Varga Gergő azt mondta: a kormány vagy lemond, "vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a Parlamentből". Szerinte nemcsak a CEU és a civil törvény módosítása miatt gyűltek össze az emberek, hanem a kivándorolt több százezer ember miatt, valamint "a 4,5 millió nyomorgó emberért, akik mellett elment a hatalom és az út szélén hagyta őket". Varga azt mondta, ma csak azok szabadok, akik a Fideszt és a nemzeti együttműködés rendszerét támogatják, és ebben nem akar élni.

Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke szerint a kormány halogatja az Európa Tanács áldozatvédelmi dokumentuma, az isztambuli egyezmény ratifikálását. Felszólalt még Szabó Simon színész, Borsos Luca és Hegedűs Barbara civil aktivista is.

A tüntetés szervezői nem hagyományos demonstrációra hívták az embereket, a beszédek mellett a zenén, a táncon, és a hangos véleménynyilvánításon volt a hangsúly. A résztvevők megtöltötték a Szabadság teret. A tömegben látni lehetett magyar és európai uniós zászlókat és különböző transzparenseket. A szervezők kérésének megfelelően nagyon sokan vittek magukkal sípot, kereplőt, dobot.

A demonstráció után a tüntetők egy része a Kossuth téren át ismét az Oktogonra vonult.