Választási eredmény helyett statáriumot hirdettek ki Hondurasban

Fotó: AFP / ORLANDO SIERRA

-

Az ellenzék szerint elcsalták az elnökválasztást. A jelenlegi államfő úgy vezet, hogy nem is indulhatott volna.


Rendkívüli állapotot hirdettek ki Hondurasban a zavargások miatt. Részlegesen felfüggesztették az alkotmányt, kiszélesítették a hadsereg és rendőrség jogköreit.

A zavargások a múlt heti elnökválasztás után kezdődtek. A szavazatok feldolgozása nagyon lassan halad, és az ellenzék csalással vádolta meg a kormányt. Salvador Nasralla ellenzéki vezető nemrégiben közölte, nem ismeri el a választás eredményét, mert a voksolás után aláírás nélküli szavazatokat regisztráltak a rendszerben.

Korábban általában öt órán belül megvolt a végleges eredmény, most azonban még pénteken is csak a szavazatok nem egészen 95 százalékának összeszámolásánál tartottak. Eszerint Juan Orlando Hernández jelenlegi államfő vezet a voksok 42,92 százalékával, míg Nasralla 41,42 százalékot szerzett. A választási bizottság tervei szerint szombaton befejezik a számlálást.

A 49 éves, konzervatív Hernández annak ellenére jelöltette magát, hogy az alkotmány tiltja újraválaszthatóságát. A 64 éves, műsorvezetőként dolgozó Nasralla a balközép jelöltje, és két ellenzéki párt, valamint Manuel Zelaya 2009-ben megbuktatott elnök támogatását élvezi.

A választás után a tüntetők a közlekedés akadályozásával is tiltakoztak a csalások ellen. Egyes helyeken gyújtogatás is volt, amit a kormányzat szintén a tüntetők számlájára ír.