Választási csalástól félnek Trump szavazói

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

A csalárd választási rendszert és a médiát okolja a milliárdos jelölt.


A Politico című lap felmérése szerint a megkérdezettek 41 százaléka szerint a választásokat elcsalhatják Donald Trumptól. A republikánus szavazók körében még ennél is nagyobb a kételkedők aránya: 73 százalékuk véli úgy, hogy a választást ellophatják az elnökjelölttől. A demokratáknak csak 17 százaléka ért ezzel egyet.

A Morning Consult közvélemény-kutatóval közösen végezte a felmérés szerint a közvélemény lassan kezd reagálni Trump kampányüzenetére, hogy az amerikai választási rendszer csalárd és a média összejátszik Hillary Clintonnal, hogy az eredményeket az ő javára befolyásolja. Bár a republikánus házelnök, Paul Ryan bízik a választások tisztaságában, a republikánus közvélemény nagyobb része Trump érvelését fogadja el. A megkérdezettek 60 százaléka szerint fel kellene vetni a választási eredmények pontosságának, hitelességének kérdését, mert előfordulhatnak csalások. A republikánus szavazók 70 százaléka szerint ezt a kérdést okvetlenül meg kellene vitatni.

Bár a választók általában úgy vélik, hogy az ő voksaikat gondosan kezelik, 30 százalékra tehető azok aránya, akik szerint szerte az országban nem számolják meg majd pontosan a voksokat.

Egyébként Trump állítását, hogy széleskörű választási csalás készülne, semmiféle bizonyíték nem támasztja alá. Éppen ellenkezőleg: egy tanulmány szerint a 2000 és 2014 közötti összes amerikai választáson leadott 1 milliárd szavazat közül mindössze 31 esetben találtak bizonyítékot csalásra.


Baráti Moszkva

A felmérés szerint Trump támogatóinak egyharmada Oroszországot szövetségesként, baráti nemzetként tartja számon, és csak kevesebb mint egyharmaduk fogadja el az Obama-kormányzat érvelését, hogy Moszkva a számítógépes rendszerek megtámadásával megpróbálja befolyásolni a novemberi voksolást. A demokraták 50 százaléka hiszi el a kormányzati érvelést.