Választási csalásról beszélt a venezuelai érsek

Fotó: ANADOLU AGENCY / CARLOS BECERRA

-

A venezuelai püspöki konferencia elnöke bírálta a nemrég tartott kormányzóválasztások lebonyolítását, és a választások megismétlését követelte.


"Annyi szabálytalanság történt a minapi választásokon, hogy az egyáltalán nem tekinthető a nép akaratnyilvánításának, sokkal inkább egy csalásnak" – mondta Diego Padron érsek, a venezuelai püspöki konferencia elnöke.

Az érsek új választásokat követelt, amelynek "magától értetődően tisztességesen" kell lezajlania. Ennek ellenőrzésére egy nemzeti választási tanács létrehozását is szorgalmazta, a hatalmi párt érdekeit kiszolgáló állami választási bizottság helyett.

A múlt vasárnap megtartott választásokon a hivatalos adatok szerint Venezuela 23 szövetségi államából mindössze ötben győztek ellenzéki jelöltek, a többiben Nicolás Maduro elnök szocialista pártja aratott diadalt. A közvélemény-kutatási adatok 18 szövetségi államban jelezték az ellenzék fölényét. Az eredményt a Demokratikus Egység Kerekasztala ellenzéki pártszövetség sem ismerte el.

A venezuelai ellenzék nem ismeri el a Maduro kezdeményezésére júliusban megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlést sem, amely megfosztotta hatalmától az ellenzéki többségű parlamentet.

Venezuelában áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések, az összetűzésekben legalább 125-en vesztették életüket.